BLACK SOIL FILMFESTIVAL

Het Black Soil Filmfestival is uniek in haar soort, niet alleen in Nederland maar ook zelfs in Europa geniet het al een zogeheten cultstatus. Naast films die hun wortels vinden in de elementen van Hiphop (graffiti- rap- deejay- en breakdance) worden ook afgeleide films vertoond en films die als inspiratiebron dienden voor hiphopartiesten en regisseurs die zich later met hiphopfilms gingen bezighouden. Het Black Soil Filmfestival vertoont uniek filmmateriaal dat het doek in Nederland sporadisch of nog nooit heeft bereikt.

Het hoofdprogramma bestaat uit speelfilms, korte films en documentaires uit de Verenigde Staten maar ook uit films als Sharp Sharp en Black Rose Zuid Afrika, Inventos Hiphop cubano Cuba, Hip Hop Ressorrection Nieuw Zeeland en Sneakers van straat naar catwalk, HIJS Splashing en Brainpower & Krewcial Nederland en belichten we daarmee Hiphop vanuit een breed globaal perspectief.
Documentaires als 5 Sides of a Coin en Freestyle geven de bezoeker een deskundige kijk op de basis die ten grondslag liggen aan het genre hiphop en gaan nadrukkelijk in op de geschiedenis, actualiteit en toekomstperspectieven van deze invloedrijke subcultuur. Dit jaar worden als speciaal thema films en filmmakers belicht die een inspiratie zijn voor dit nieuwe genre als de film Scarface en
filmmakers Spike Lee en Melvin van Peebles.

Black Soil is een breed opgezet festival waarin de discussie over de hiphopcultuur in het algemeen en de hiphopfilm in het bijzonder in al haar facetten wordt gevoerd en van een informatieve en uitgebreide context wordt voorzien.

Als inleiding op het festival organiseert Stichting Black Soil, in de maand november, in samenwerking met Theater Lantaren/Venster en Redrum Flix een serie schoolvoorstellingen waarvoor een lesbrief gemaakt is, scholen kunnen individueel of via CKV aanmelden.

Gedurende de hele festival periode organiseert Black Soil naast de vertoning van films een uitgebreid randprogramma met verschillende partners. In Rotterdam: vrijdag 26 november Chocolate-afterparty met als speciale gast DJ Spinbad (VS); zaterdag 27 november ROOM501 met een concert met Opgezwolle en exclusief eerste optreden van Duvel en zondag 28 november Black Soil Short
Visionaries met MTV-Nederland: een panel over “wat is een hiphopfilm” gevolgt door de prijsuitreiking van de korte filmcompetitie. In Amsterdam vrijdag 3 december, de talkshow the Wordshop gevolgd door Sticky-afterparty met Mr. Wix en Drew MC en zaterdag 4 december, Digging in the crates met VJ Supreme Cuisine.

Met exclusieve films, feesten, workshops, panels en optredens bezet Black Soil een unieke positie binnen het nationale culturele spectrum. Kortom een niet te missen event voor amateur liefhebbers en diehards!

HIJS bij Black Soil vorig jaar.

Meer info: http://www.blacksoil.com

Geplaatst door bowie op 22 november 2004