The Black Keys – Blakroc

De blues-rock band the Black Keys vormen samen met verschillende hoog aangeschreven mc’s de basis van Blakroc. Eerder werkten de heren van Black Keys samen met hiphop producer Danger Mouse in het kader van hun meest recente album Attack & Release. Nu dus een volledig hiphopproject. Wat betreft de mc’s liegen de namen er niet om: Mos Def, Raekwon, Billy Danze, Jim Jones. Tel daar Q-Tip, RZA, Ludacris, wijlen Ol’ Dirty Bastard, Pharaohe Monch, N.O.E. en Nicole Wray bij op en je hebt een prima affiche.

Op de website van Blakroc staat een elftal webisodes. Deze video’s tonen de samenwerkingen tussen the Black Keys en de mc’s en de totstandkoming van de tracks. Je kan de sfeer haast proeven. Het videomateriaal levert een aantal mooie beelden op: de beelden van de knusse studio, Raekwon’s creatieve proces, een pingelende RZA. Maar het belangrijkste is natuurlijk de muziek. Hoe staat het daarmee?

Een vies begin is het halve werk. Op Coochie doet Ol’ Dirty Bastard zijn naam eer aan samen met Ludacris. De twee heren maken een lofzang voor het vrouwelijke geslachtsdeel en praten honderduit over het beminnen ervan. De gitaarriff in het refrein doet qua smerigheid niet onder voor het verbale werk van Luda en Dirt McGirt. Na deze zware opener trekt On the Vista het wolkendek open. De stem van Mos Def leent zich prima voor de vrolijke productie en de scheurende gitaar tussendoor geeft nog een shot blues en maakt de track helemaal af. Ook Mos’ bijdrage aan Ain’t Nothing Like You (Hoochie Coo) is zeer waardevol. Hier is hij echter meer als zanger aanwezig, de verses worden ingevuld door Jim Jones. De productie is voorzien van pittige drums, achtergrondvocalen van Black Keys-zanger Dan Auerbach en rustgevend gitaarspel. Jones laat zich op deze track van zijn beste kant zien: loom van de kush maar alsnog scherp visualiseert hij pijn, de opkomst van een artiest en de zaken die erbij komen kijken.

Wie niet weet te imponeren is NOE, de gevleugelde vriend van Jones uit het Byrdgang-kamp. Zijn stem komt dusdanig overeen met de stem van Jay-Z dat hij niet weet te ontsnappen aan het imago van ‘de Jay-Z sound-a-like’. Persoonlijk ben ik wel benieuwd naar een Jigga-imitatie-battle tussen NOE en Aries Spears (vanaf 1:14). De productie die NOE krijgt voorgeschoteld op Done Did It is wel oorstrelend. Met het aanbreken van Stay of the Fuckin’ Flowers belandt de luisteraar in een muzikale achtbaan. De muzikale begeleiding begint onheilspellend en zet voort met een gejaagd drumpatroon. Bij het refrein krijgt de luisteraar even rust om het gehoor te herpakken. Raekwon komt goed uit de voeten op Stay Off… The Chef laat zich gaan op deze track, een pareltje op de plaat.

Een mc die zich wel vaker met gierende gitaren heeft ingelaten is natuurlijk Billy Danze van M.O.P. De Beer van Brownsville mag niet ontbreken op een plaat als deze. Zijn heftige aanwezigheid op Hope You’re Happy, naast het breekbare stemgeluid van Q-Tip en de warme zang van Nicole Wray, geeft de track een invulling op alle vocale vlakken. Samen met Jim Jones levert Billy Danze ook nog een bijdrage op de track What You Do To Me. Op het basale spel van de Black Keys blaft Danze weer ouderwets waar Jones het vooral rustig aan doet en laidback rapt. Het refrein wordt door Nicole Wray en Dan Auerbach ingezongen en zorgt voor een oase van rust. Of de drang naar een sigaret, een glas whisky en een comfortabele barkruk: muziek om van te genieten!

Blakroc steekt prima in elkaar. De producties zijn grotendeels ambachtelijk, wat de sound van de muziek alleen maar ten goede komt. Daarvoor lof voor de heren van Black Keys. De gastrappers, uitzonderingen daargelaten, leveren prima werk. Dan maar met smart wachten op een Blakroc 2? Voor boeren die juist vreten wat ze niet kennen is een herhaling van het concept misschien teveel van het goede. Echter, kwalitatief goede kruisingen met hiphop als element zouden de muziekwereld geen kwaad doen.

Tracklist:

01. Coochie (ft. Ludacris & Ol’ Dirty Bastard)
02. On The Vista (ft. Mos Def)
03. Hard Times (ft. NOE)
04. Dollaz & Sense (ft. Pharoahe Monch & RZA)
05. Why Can’t I Forget Him (ft. Nicole Wray)
06. Stay Off The F*%$#n’ Flowers (ft. Raekwon)
07. Ain’t Nothing Like You (Hoochie Coo) (ft. Jim Jones & Mos Def)
08. Hope You’re Happy (ft. Billy Danze, Nicole Wray & Q-Tip)
09. Tellin’ Me Things (ft. RZA)
10. What You Do To Me (ft. Billy Danze, Jim Jones & Nicole Wray)
11. Done Did It (ft. Nicole Wray & NOE)

Geplaatst door bowie op 24 januari 2010