Black Ice – The Death Of Willie Lynch

Black Ice is voor alles een dichter. Dat maakt doorlezen voor veel mensen misschien al een hele opgave, maar als je geïnteresseerd bent in hiphopteksten op niveau in de lijn van Chuck D, Common, Mos Def en Talib Kweli, is Black Ice de moeite zeker waard.

“The very principles this country’s founded on can’t be counted on in times in crisis and confusion…” Met deze line in The Ugly Show zet de MC/dichter de toon. Kanye West’s uitspraak dat Bush niet geeft om de zwarte bevolking is de inspiratie voor dit nummer. De hele wereld heeft kunnen zien dat de zwarte onderklasse van New Orleans totaal niet werd geholpen; Black Ice legt over een sombere track uit dat het nooit anders is geweest. Hoewel hij voornamelijk sociaal commentaar levert, is er ook nog ruimte in het universum van Black Ice voor lovesongs. Nice2MeetU met Musiq is een mooie soulvolle track over zijn special lady….

Muzikaal is het erg industrieel allemaal, daar moet je wel van houden. Elektronische sounds zijn prominenter dan echte instrumenten of warme samples. Natuurlijk staat de muziek bij een dichter in dienst van de tekst, maar de tracks leiden eerder af vanwege hun kille, vervreemdende effect dan dat ze de aandacht extra op Black Ice vestigen.

Black Ice is een zeer begaafde tekstschrijver, maar qua delivery houdt hij het midden tussen MC en spoken word poet. Spoken word poets komen meestal a capella beter uit de verf, omdat ze vaak teveel tekst hebben om lekker te flowen. Dat is bij Black Ice ook het geval. Hij kan zeker rappen, maar vaak zijn er gewoon teveel woorden in een zin om nog lekker te klinken.

Voor liefhebbers van spoken word poets als Saul Williams en Ursula Rucker is Black Ice een duidelijke aanrader. Tekstueel heeft hij ook raakvlakken met mensen als Mos Def, Talib Kweli en Common (maatschappijkritisch en conscious). Maar muzikaal gaat het geheel nogal snel vervelen, vanwege de vrij eentonige beats. Echt goede hiphop is altijd een combinatie van dope lyrics en beats. Vind je lyrics echter belangrijker dan beats, dan valt er bij Black Ice genoeg te genieten.

Tracklist:
01. The Path
02. The Ugly Show
03. A Dream Transferred
04. Lone Soldier feat. Chinahblac
05. Takeyatime feat. Musiq
06. Nice2MeetU feat. V
07. Hoodwatch!!
08. Front Page
09. Rain, Hail, Sleet Or Snow feat. H.Hill
10. The Beast Within feat. H.Hill
11. Shine feat. Natalie Stewart of Floetry
12. The Real

Meer info: http://www.myspace.com/blackicemusic

Geplaatst door bowie op 16 januari 2007