Black Eyed Peas – Elephunk

Elephunk is weer een totaal vernieuwend album met een groot ‘funky’ aspect. Will.i.am en Apl nemen de productie op zich en zo komt het album eruit met een set van live instrumentals en traditionele hiphop beats en samples.

Strakke trompetjes geven het eerste nummer ‘Hands Up’ een groovy sfeer en het nummer knalt uit je speakers. Will.I.Am flowt hier ouderwets lekker overheen en de rest neemt het refrein voor z’n rekening. Fergie laat haar bijdrage meteen horen bij ‘Labor’ waar zij de combinatie met mannelijke en vrouwelijke vocals goed in balans weet te houden. Met ’Let’s Get Retarded’ maakt BEP duidelijk dat het album voornamelijk de mensen wil laten dansen en een funky groove wil meegeven. De refeinen worden vaak herhaald en op een lekkere snelle beat wordt hier gerapt en gezongen. Dit creëert vrolijke club tracks, die voor mijn gevoel redelijk snel vervelend in de oren gaan klinken waardoor je op de ‘skip’ toer gaat. ‘Hey Mamma’ is ook een track die niet verschilt van de vorige 3, uitgezonderd dat het meer dancehall is. ‘Shut Up’ brengt hier verandering in door de ‘wild west’ gitaartjes in de beat en de lyric die over relatieproblemen gaat. Fergie en Will.I.Am showen hier wel goed hun skillz qua zang en rap, waardoor ze de vibe goed overbrengen. ‘Smells Like Funk’ en ‘Latin Girls’ zijn tracks die naar mijn idee weinig hiphop in zich hebben. Wel lekker funky maar dan meer de pop of dancehall kant op. ‘Sexy’ is zo’n smooth nummer dat ondersteund wordt door een super relaxed deuntje waarop Will.I.Am een vrouwvriendelijke tekst rapt. Een nummer dat meer de rock kant op gaat is ‘Fly Away’ waar Fergie grotendeels haar bijdrage aan levert. Nog meer club bangers zijn er zoals ‘The Boogie That B’ en ‘The Elephunk Theme’ waar lekker op te bouncen valt. Leuke beat die in je hoofd blijft zitten. Zelf vind ik het niet veel bijzonders, behalve de drums bij ‘The Elephunk Theme’ maar dit was ook van korte duur doordat de DJ door de instrumentale track begint de bleren. Zonde…..

Wat rustigere songs zoals ‘The Apl song’, waar Apl zijn versie over de ghetto vertelt, ‘Anxiety’ wat de rock weer terugvoert, maar dan op een rustig tempo en ‘Where is the Love’ wat een zeer mooi nummer is met eindelijk een betere lyric met inhoud. De beat past goed bij de tekst en het refrein is zo vredevol dat het je meteen zo’n hippiepeace gevoel geeft.

Over het algemeen zijn de teksten op dit album niet opzienbarend. De laatste 3 tracks zorgen toch nog voor een beetje inhoud, maar voor de rest is het album meer gericht op de funky en vrolijke beats die het goed zullen doen in de clubs. Hierdoor vond ik het hiphop aspect weinig naar voren komen waardoor ze toch TE vernieuwend bezig zijn geweest. Leuk voor even maar de gemiddelde hiphopper zal toch snel verder kijken dan zijn neus lang is….

Tracklist:
01. Hands Up
02. Labor (It’s A Holiday
03. Let’s Get Retarded
04. Hey Mamma
05. Shut Up
06. Smells Like Funk
07. Latin Girls
08. Sexy
09. Fly Away
10. The Boogie That B
11. The Elephunk Theme
12. The apl Song
13. Anxiety
14. Where Is The Love

Meer info: http://www.blackeyedpeas.com

Geplaatst door bowie op 1 augustus 2003