Blaas De La Soul’s anti-Trump-anthem op de vooravond van de verkiezingen

Vannacht bestaat er een kans dat Trump een flinke voorbode neemt om zijn presidentschap met nog eens vier jaar te gaan verlengen. In 2016 barstte de hiphopscene van de anti-Trump kreten, in 2020 lijkt hier minder sprake van te zijn. De La Soul besloot het echter wél te doen. De heren gaan de samenwerking aan met Styles P, Talib Kweli, Pharoahe Monch, Mysonne en Chuck D. Al deze hiphoplegendes tesamen droppen Remove 45, waarmee ze iedereen oproepen te stemmen. En dan niet op de man die nu in Het Witte Huis woont.

Voordat de track besproken wordt, ligt er nog één vraag die behandeld zou moeten worden. Op moment van schrijven zijn we namelijk nog enkele uren verwijderd totdat de uitslag bekend wordt. Ja, vannacht zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen maar hoe groot is de kans nou eigenlijk dat Trump zijn verblijf in Het Witte Huis mag verlengen? Volgens BBC.com ligt Biden voorlopig zo’n 6 tot 10 procent voor op Trump en was dit ook gedurende de afgelopen maanden het geval. De getallen zijn gebaseerd op landelijke peilingen. Deze peilingen zijn echter niet doorslaggevend en zoals we in 2016 zagen kunnen de voorspellingen vaak zorgen voor verwarring. De enige duidelijke oplossing is afwachten.

Terug naar hiphop: De La Soul maakt het wachten draagbaarder met een enorm interessante release genaamd Remove 45. Het getal 45 slaat op Donald Trump, hij is namelijk de 45e president van de Verenigde Staten. Deze term komt dan ook terug in het refrein van de track waar een 31-jarige Chuck D wordt gesampled die in 1991 zijn verse op Shut ‘Em Down begon met: “One, two, three, four, five, six, seven, eight, nine / What I use in the battle of the mind.” Deze woorden werden eerder al gesampled in Ten Crack Commandments van The Notorious B.I.G. en nu dus ook in de nieuwe aanval naar Trump: “One, two, three, Remove the four five.”

De rappers die zij-aan-zij een directe klap aan Trump geven zijn niet op hun mondje gevallen. Termen als white supremacist, narcist en fascist vliegen je om de oren terwijl ze één voor één hun mening verkondigen. Dat verkondigen doen ze over een veelgebruikte en ditmaal ook daadwerkelijk relevante drumloop; Impeach The President van The Honey Drippers.

De track begint met een toespraak van de president, waarin hij vol lof praat over het Amerikaanse politiekorps. Tegelijkertijd horen we de inmiddels wereldberoemde woorden die George Floyd eerder dit jaar uitsprak: ‘I can’t breathe.’

De boodschap is overduidelijk: geen van de meerappende artiesten is liefhebber van Trump. Sterker nog; ze willen dat heel Amerika de huidige president wegstemt: So as a resident and U.S. citizen / I say we vote, and I vote to get rid of him / There’s never been a time I can remember when / We had anyone in office this ignorant.”

Het is meer dan een algemeen protestnummer. Trump wordt namelijk ook persoonlijk aangevallen met zinnen als: “Kickin’ Melania out the country, that’s my immigration policy.” Daarnaast worden er allerlei controversiële uitspraken die Trump de afgelopen jaren deed tegen hem gebruikt of simpelweg genoemd. Uitspraken als “Shithole countries” en “grab ‘em by the pussy” komen langs.

Het geheel lijkt als een smekende oproep te dienen waarmee ze iedereen hopen aan te sporen niet op Donald Trump te stemmen. De meningen over hem zullen verdeeld zijn maar wij, als hiphopfans, mogen in ieder geval dankbaar zijn. We hebben al een paar toffe tracks te danken aan de controverse rondom Trump en om nu een stel hiphopgoden samen op een keiharde old school-track te mogen horen is natuurlijk de kers op de taart. Alhoewel je de track als voorstander van Trump beter kunt mijden raadt HIJS het nummer voor neutralen en Biden-aanhangers aan. Een anthem voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Pak de popcorn!

Credits: Noah King (tekst) | De La Soul (Sonar-beeld)