Birds In The Trap Sing McKnight is geen Travi$ Scott plaat?!

Dit jaar is, net als 2015, een jaar vol grote releases: Drake’s Views, Kanye’s Pablo, Kendrick’s Untitled Unmastered, Chance The Rapper’s Coloring Book en Frank Ocean’s Blonde om er maar een paar te noemen. Op laatstgenoemde heeft de wereld maar liefst vijf jaar moeten wachten. Iemand die zijn fans nauwelijks laat wachten is Travi$ Scott. Nog geen jaar na zijn debuutalbum Rodeo is de opvolger al klaar. Na een paar loze beloftes wat releasdata betreft is Birds In The Trap Sing McKnight nu beschikbaar als Apple-exclusive. En daar worden wij echt moe van dus trokken we ‘m illegaal van het internet af om ‘m te recenseren.

travisscottbirdsartwork

Wat opvalt tijdens een luisterbeurt is het grote aantal featurings op het album. Maar liefst zestien komen er voorbij in veertien tracks. Laat daar nou nét het minpunt van de plaat inzitten: de G.O.O.D. Music-signee vergeet zijn éigen album te maken en wordt regelmatig van zijn eigen track afgeblazen. En heus niet alleen door gerespecteerde mc’s als André 3000 (die een frisse flow laat horen in de openingstrack) en Kendrick Lamar, die met een fenomenale verse doorkomt in de dikke tune Goosebumps. In Through The Late Night geeft hij het grootste gedeelte van de track aan KiD CUDi om vervolgens zelf slechts wat lines uit diens hit Day ‘N Night over een nieuwe beat te zingen. Het tekent de stijl van Scott. Ook op single Pick Up The Phone is zijn eigen inbreng minimaal en laat hij Quavo van Migos (die zelfs als enige de albumtitel spit) en Young Thug het spel maken.

En ondanks dat het er veel zijn, zijn de featurings wel degelijk goed gekozen. Travi$ kiest er niet voor om alleen de allergrootsten uit te nodigen (hij had kunnen kiezen voor Kanye en Drizzy bijvoorbeeld), maar ook opkomende acts als Metro Boomin-protegé 21 Savage, Bryson Tiller en NAV een prominente plek op de plaat te geven. Dat neemt niet weg dat hij zich regelmatig aanpast aan zijn gasten en voorbeelden en er ook naar begint te klinken; meer dan een paar keer lijkt hij een kopie van Kanye West en is het nou Ty Dolla $ign of Travi$ Scott die een duet zingt met The Weeknd in uitsmijter Wonderful?

Travi$ Scott levert dan wel zijn tweede album af binnen een jaar, maar speelt voor DJ Khaled op Birds: hij zet artiesten samen op een track en is niet te beroerd om daarbij zelf slechts als featuring op te treden. Het levert een vrij vlak, doch qua producties coherent album op met slechts sporadische hoogtepunten zoals de gruwelijke bijdragen van gastvocalisten als K.Dot, Three Stacks en 21 Savage die de richting bepalen, waardoor je haast vergeet dat je naar een Travi$ Scott-album luistert. Maar dat past wel bij een artiest die zijn plaat vernoemt naar een lyric van een andere artiest over wéér een andere artiest.

Tracklist:

01. The Ends f. André 3000 (prod. Vinylz + WondaGurl)
02. Way Back f. KiD CuDi & Cashmere Cat (prod. Hit-Boy, C.N.O.T.E. + Swizz Beatz)
03. Coordinate f. Blac Youngsta (prod. TM88)
04. Through The Late Night f. KiD CuDi (prod. Cardo, Dot Da Genius, Cubeatz )
05. Biebs In The Trap f. NAV & Justin Bieber
06. SDP (Interlude) f. Cassie
07. Sweet Sweet (prod. Murda Beatz, Cubeatz + WondaGurl)
08. Outside f. 21 Savage (prod. Murda Beatz)
09. Goosebumps f.. Kendrick Lamar (prod. TM88)
10. First Take f. Bryson Tiller (prod. Sy Ari Da Kid, TEAUXNY, Illa Jones Mel & Mus)
11. Pick Up The Phone f. Young Thug & Quavo
12. Lose f. Cassie (prod. Vinylz, Allen Ritter & Frank Dukes)
13. Guidance
14. Wonderful f. The Weeknd (prod. Boi-1da, T-Minus & Mike Dean)

Geplaatst door bowie op 9 september 2016