Billy Woods – The Chalice

Uit de schaduw van Cannibal Ox stapt rapper Billy Woods, aka. William Bodega, die al eerder samen met Vordul Megallah wat dingen uitbracht en met deze laatst genoemde deel uitmaakt van het hiphop collectief ‘Spit-a-Matics’. Deze uit Washington DC komende leerling van Vordul was al eerder te horen op een gelimiteerde uitgave van ‘Backwoodz Studioz’ genaamd ‘Backwoodz Studioz Presents: The Growroom’ en op de plaat Camouflage samen met Vordul Megallah. Nu is het aan de leerling om z’n meester te overtreffen op een compleet solo album.

‘The Chalice’ is een album met 21 zeer verschillende tracks. De grote diversiteit van de nummers is te danken aan producers 007, Aerotaxi and Casino Earl die hiermee zorgen voor een zeer aparte, maar fascinerende sfeer op het album. Toch zijn het ook de vaak politieke teksten van Billy Woods en de samples van speeches en films die medeverantwoordelijk zijn voor deze sfeer.
Verder zijn er naast Billy ook nog mannen als Vast Aire, Vordul Megallah, Kong of Monsta Island Czars, Karneige (Defnitive Jux), Thrill Gates, Priviledge en Stretch Nyce van Rec Circle te horen op ‘The Chalice’.

De intro van Billy’s plaat is een mooi begin en zet de stemming. Helaas is het eerste nummer wat hier deel van uitmaakt een stuk minder mooi. De combinatie van een zeer doffe beat met krijsende samples en de offbeat en tot zelfs huilerige flow van Billy maken een nummer waarin elke vorm van soul en funk ontbreekt. Het nummer wat hierop volgt is ‘Mind Control’ met Vordul Megallah wat een beetje in de stijl van Can Ox is.
Pas bij de vijfde track begint het album lekker op gang te komen en te lopen. ‘BBC’ met Thrill Gates is een met heerlijk trompetsamples gevulde track die eigenlijk veel te kort is maar wel een lekkere aanloop vormt op ‘Blowout’ met Priveledge. Deze track is toch wel de ‘banger’ van de plaat met vrolijke trompetten, stadion gejuich en het aanstekelijke gebonk van de bas die tot spontane polonaises zou kunnen leiden.

Andere noemenswaardige tracks zijn ‘Sativa / Stillife’ met een RZA achtige beat, ‘Gourmet’ waar Billy vergezeld wordt door een zweverige ruimte beat , ‘Get out the kitchen’ met melancholische strijkers die later overgaan in synthesizermuziek en samples van ‘Begby’ uit de film ‘Trainspotting’, het vrolijke blowersverhaal ‘Maryland’ en het zweverige ‘Holidaze’.

‘The Chalice’ wordt in stijl afgesloten met het meesterlijke conceptnummer ?Vacationland? waarin het allemaal draait om een fictief land waar het eeuwig vakantie is en waar je je nooit zorgen hoeft te maken om je dagelijkse verantwoordelijkheden en moeilijkheden van het normale leven. Alle geluiden en samples vloeien samen en creëren op geniale wijze een echte vakantiesfeer compleet met een Hawaii gitaartje en zeegeluiden. Dit is een zeldzaam nummer waarin je helemaal kunt wegzweven en blijven hangen en wat nog dagen in je hoofd blijft steken.

Zoals al eerder gezegd is ‘The Chalice’ een zeer gevarieerd album wat echt alle kanten op gaat en daardoor op sterke wijze een hele aparte sfeer vormt en het een album is geworden waar je lekker naar kunt luisteren. Toch heeft het ook z’n zwakke kanten en dat komt voornamelijk door Billy Woods zelf. Het is een rapper met een extreem luie flow waarbij heel duidelijk te horen is dat hij, net als zijn leermeester Vordul Megallah die niet voor niets tijdens de Cannabiscup in Amsterdam te bewonderen was, niet vies is van grote hoeveelheden wiet. Deze flow gecombineerd met z’n nogal jammerende stem en soms te cryptische maar toch simpele teksten maakt het luisteren niet altijd een pretje en is zeker in het begin erg wennen. Ondanks het feit dat hij verbonden is aan Cannibal Ox, ligt dit album absoluut niet in die stijl, maar zal voor de echte fans toch aantrekkelijk zijn al is het alleen om de gast raps van Vast en Vordul. Eén ding is zeker: ook al is dit een stap in de goede richting, Billy is zijn meester nog lang niet de baas.

Tracklist:
01. Killtro
02. Mindcontrol (featuring Vordul Megallah)
03. Capture the flag
04. High Treason
05. BBC (featuring Thrill Gates)
06. Blowout (featuring Priviledge)
07. Damage
08. Drinks (featuring Vast Aire and Karneige)
09. Sativa / Stillife (featuring Stretch Nyce)
10. Gourmet
11. Wake up call
12. Get out the kitchen (featuring Priviledge)
13. CJ’s
14. Pit & the Pendulum (featuring Vordul Megallah)
15. Cross my heart (featuring Kong of Monsta Island Czars)
16. Maryland
17. Holidaze
18. Magic
19. Last MC’s (featuring Vordul Megallah)
20. Shinin
21. Vacationland (featuring Thrill Gates)

Geplaatst door bowie op 17 mei 2004