Bijna Weekend! Timm, Jay en Aapie hebben niet alleen hun naam, maar ook ‘De Stijl’ veranderd

Het kan zomaar zijn dat je de namen in de titel boven dit artikel niet kent, maar wel de personen erachter. Timm was eerder bekend onder de naam Timmietex, Jay heette eerder Kleine Jay en Aapie ging rapte onder de naam De Gelogeerde Aap. De drie Brabantse rappers kenden persoonlijke successen en keren vandaag na lange tijd terug als groep: De Stijl, met Dokter Moon op de beats (die heeft zijn naam níet veranderd).

Met De Stijl doen de mannen, alle vier al behoorlijk lang actief in de scene, iets nieuws: “Het is totaal iets anders dan wat je van ons zou verwachten. Het is allemaal erg vrolijk en blij en we vinden het erg tof om het nu eindelijk met de buitenwereld te mogen delen.” Fans van de spitsvondige teksten en wisselwerking van Cartes & Kleine Jay, de boombap van Timmietex en de abstracte teksten op dubstepbeats van Boef en de Gelogeerde Aap zullen moeten wennen aan de nieuwe sound. Maar hiphop evolueert en de artiesten evolueren mee, dus kijken de mannen buiten de geijkte paden. Daar horen catchy refreinen bij, inclusief vocalen volgezogen met autotune.

Als je de eerste single Bijna Weekend té blij vindt, kunnen we je aanraden om de komende tijd vér van het internet te blijven, want De Stijl komt snel met meer vrolijke muziek. Volgende week verschijnt namelijk Weekend en de week daarna is het alweer tijd voor De After. Drie vrijdagen, drie EP’s, drie keer feest. Die drie komt trouwens wel vaker terug, want op elke EP zijn drie tracks te vinden en De Stijl is ontwikkeld rondom de drie primaire kleuren. “Met het gebruik van de primaire kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving streeft De Stijl naar perfectie in abstractie. Hou het simpel. Maak plezier.” En juist dáár zit het ‘m in op de eerste EP; simpelheid en plezier. Makkelijke muziek maken is moeilijker dan je denkt, zeker voor rappers die voorheen bekend stonden om hun spitsvondige lyrics.

In de bijbehorende en eveneens gekleurde video voor de titeltrack -gemaakt door Wolfsmilk en SLD Duit- gebeurt zóveel, dat je misschien van alles mist. De dansjes op de boot zullen je niet ontgaan, maar spot je ook de Justice For Johan-tag op de muur, een halfnaakte video-vixen op een politieauto, een krokodil met een piratenhoed op, een helemáál naakte chick in een kluis en Aapie op een surfboard?