Biggie & Tupac

 

DVD: Biggie & Tupac

Regisseur: Nick Broomfield

Bekend van: Heide Fleiss: Hollywood Madam en Kurt & Courtney

Acteurs: n.v.t. 

Extra’s DVD: Interview met Nick Broomfield

Film uitgebracht in: 2003

Prijzen DVD: 12,95 euro bij Van Leest 

Verhaal:
Waar Nick Broomfield verschijnt, worden geheid complottheoriën ontvouwen en belangrijke onthullingen gedaan. De regisseur van controversiële documentaires als Heide Fleiss: Hollywood Madam (1995) en Kurt And Courtney (1998) gaat in zijn nieuwste film Biggie & Tupac op zoek naar de waarheid achter de moorden op rapsterren Tupac Shakur en Biggie Smalls aka Notorious B.I.G., zes maanden na elkaar in 1996-1997. Voor geen van de moorden is ooit een dader berecht. 

Uitgangspunt van Broomfield’s zoektocht vormt het verhaal van voormalig agent Russell Poole, die onderzoek deed naar de moord op Biggie Smalls, maar door zijn superieuren van de zaak werd gehaald, zodra hij verbanden constateerde tussen het misdrijf en platenbaas Suge Knight, corrupte agenten binnen de LAPD en de eerdere moord op Tupac. 

Met niet te stuiten enthousiasme bezoekt Broomfield gevaarlijk uitziende bodyguards, veroordeelde ex-agenten en uiteindelijk zelfs Suge Knight. Broomfield zelf sleept diverse cruciale getuigenissen binnen waarbij de in februari 2003 vrijgekomen Suge Knight toch wel als hoofdverdachte aangemerkt kan worden. De logische vraag is dan ook: is Snoop Dogg de volgende?

 

Mijn mening:
De documentaire begint met twee data die in de boeken zullen gaan als zwarte pagina’s in de hiphopgeschiedenis. 7 september 1996 en 9 maart 1997 worden respectievelijk Tupac en Biggie doodgeschoten. De mensen die niet op de hoogte zijn van de geschiedenis tussen Biggie Smalls en Tupac Shakur: wees gerust in de eerste paar minuten wordt je uitgebreid bijgepraat. Nick Broomfield schetst een beeld van hoe het leven van Tupac eruit zag en hierin komt onder andere zijn biologische vader aan het woord. De mix tussen archief materiaal en het geschoten materiaal voor de docu is een zeer interessante. Uiteraard wordt de geschiedenis van Cristopher Wallace aka Biggie Smalls ook behandeld. Een zeer bijzonder moment is de uitvaart van Biggie die in de wijk Brooklyn spontaan in een blockparty verandert nadat iemand ‘Hypnotize’ heeft opgezet kippenvel! 

Het onderzoek van Russell Poole loopt als een rode draad door de docu. De rest van de tijd wordt de relatie tussen Biggie en Tupac gedetailleerd in beeld gebracht. De historische Source awards van 1995 waarbij Suge Knight Puffy Combs beledigd en eigenlijk de East Coast-West Coast oorlog begint, mag dan ook niet ontbreken. 

De docu is fascinerend te noemen, want hoe verder Nick Broomfield in zijn onderzoek graaft hoe merkwaardiger alles wordt. Het meest merkwaardige van deze dvd is dan ook het interview met Suge Knight in de gevangenis. De spanning spat van je tv af en het is dan ook niet raar dat de vaste cameraman van Nick Broomfield niet durft en zijn vervanger de camera meer op de grond richt dan op Suge. Vol ongeloof zal je 107 minuten naar ‘Biggie & Tupac’ kijken en je zal je meerdere malen afvragen waarom de daders nooit gepakt zijn want de puzzel lijkt compleet als je de verschillende verklaringen en bewijsstukken naast elkaar legt.

Naast al deze lovende woorden zijn er wat mij betreft ook wat mindere kanten aan deze dvd. Het geluid is niet altijd even geweldig, terwijl Nick Broomfield zodanig is uitgerust dat hij de taak van interviewer en geluidsman beiden op zich neemt. Daarmee heb ik nog een ergernis genoemd, want Nick Broomfield ziet er uiterst amateuristisch uit met zijn geluidsapparatuur. Ik heb ook het idee dat sommige dialogen maar deels worden vertaald en dat tekst en beeld niet altijd synchroon lopen. Als klap op de vuurpijl staan er een aantal spelfouten in de ondertiteling en is de trailer die wel staat vermeld op de dvd cover niet in het menu te vinden.

Als je je niet stoort aan deze technische details dan heb je gewoon een hele goede documentaire in handen waar meer wordt behandeld dan Biggie en Tupac alleen en waarin Nick Broomfield opnieuw zijn grenzen verlegt.

Geplaatst door bowie op 16 augustus 2003