Big2 maakt zich op voor een nieuwe soloplaat en dropt de single ‘Van Staal’

RBdjan kwam in januari met King, Zwart Licht komt volgende week met hun nieuwe album Bliksem, Pete Philly dropte onlangs zijn comeback-single Come Together en er is nog een vierde Amsterdamse act die terugkeert met nieuwe (solo-)muziek; Big2 hoefde eind vorig jaar alleen maar een nieuwe persfoto op Instagram te zetten met de caption ‘Album is coming’ om de plaat aan te kondigen. De rapper, ooit onderdeel van de populairste hiphopact van Nederland -The Opposites- laat vandaag de eerste single ervan los. Van Staal is tevens de titeltrack van het album, dat op vrijdag 30 maart verschijnt.

Het is niet dat hij de afgelopen jaren geen muziek uit heeft gebracht. Hij was onderdeel van Mario Kartel met Spacekees, Tellem en Yung Felix en dropte met veel collega’s de EP Straight Outta Control, waarmee ze N.W.A. eerden. Nu komt hij weer onder eigen naam uit. “De nieuwe muziek is een reflectie op de afgelopen tijd, de periode na het succes dat we met The Opposites hadden tot aan 2013. Tegelijkertijd is het een startschot voor de komende tien jaar.” Jep, Big2 krijgen ze nooit meer stuk, want hij is van staal.

Vandaag werd zijn releaseparty aangekondigd; Big2 speelt op 21 april in de Amsterdamse Bitterzoet. En spelen doet ‘ie voortaan met een live band, dus je kunt de rapper vanaf dit jaar in een hele andere setting zien dan je tot nu toe gewend bent van hem: “Dat wordt een grote gezellige boel. Er komt echt een hele andere energie vrij in de kamer als je speelt met een live band in plaats van met een dj.”

Het album verschijnt eind volgende maand en in een interview met Soundflow verklapte hij al wel dat er featurings op zullen staan van onder meer Pete Philly, Sjaak, Jonna Fraser, Lijpe en Glen Faria. Wij kunnen in elk geval niet wachten om te horen waar Big2 de afgelopen jaren aan heeft gesleuteld. Stream de eerste track alvast hieronder.

Geplaatst door bowie op 16 februari 2018