Big Daddy Kane in Paradiso

Big Daddy Kane stond voor zijn tweede show in Paradiso Amsterdam. AQ ging namens HIJS een kijkje nemen en ditmaal ook bewapend met pen en papier.

In de voormalige kerk en nu heilige poptempel regeert laat in de nacht, beter noem ik het half twee zaterdag ‘s ochtends, de Kane. King Asiatic Nobody’s Equal. Niet te verwarren met onze eigen Cane: Cane And Nobody Else. Twee draaitafels en een microfoon. Meer is er niet nodig. Ondanks dat allen het zeggen en waar velen gruwelijk falen schudt deze man het gewoon uit zijn mouw, zo doe je het. Set It Off, zonder halve stappen te nemen zet hij de zaal op zijn kop met meesterlijke rijms, een delivery waar de vonken vanaf springen en beats die gewoon pompen als Nederlandse gemalen. Man, het was gewoon een geweldig concert. Je kan er lang en breed over schrijven (wat ik ook hieronder zal doen) een optreden van de Smooth Operator is nog steeds sinds de eind jaren tachtig in vier worden te bevatten: Long Live The Kane.

In 1987 bracht deze in 1968 te Brooklyn geboren rapper (Antonio Hardy) zijn eerste 12" uit: Raw. Door Marley Marl geproduceerd en op het label Cold Chillin’ volgde het debuut album: Long Live The Kane. Gevolgd door It’s A Big Daddy Thing in 1989. Twee jaar later volgde het minder geslaagde Prince Of Darkness. Volgde nog Looks Like A Job For. in 1993. Daddy’s Home op MCA in 1994. Goede albums maar niet meer van hetzelfde kaliber als in de Golden Years. Het was de tijd waar gangsta rap hoogtijd vierde. Zijn laatste plaat: Veteranz Day dropte in alweer ‘98. Totaal niet zo financieel succesvol als de grote ’gangsta’ jongens van nu. Maar in tegenstelling tot hen hoort Big Daddy Kane op je verplichte literatuurlijst.

Als je de mogelijkheid had om te gaan naar een concert in Eindhoven, Sneek of Amsterdam maar niet ging. Dan hebben velen het al gezegd en zeg ik het nog een keer: “Je krijgt het niet uitgelegd. Als je er niet bij was, doet de waarheid zeer: ongeloofelijke eikels!” Show And Proof, bewezen dat hij zijn zaakje voor elkaar krijgt. Guru vertelde het al: “It’s all in the voice.” Nou, die zit gebeiteld. Mooie volle zware stem en een articulatie waardoor hij woord voor woord verstaanbaar is. Let op dit was in Paradiso. En de man is verstaanbaar woord voor woord.

De eerste keer dat hij in Nederland was waren al die oude kerels op de hedendaagse HipHop jams zelf nog volop puber. In 1989 trad hij op in Hoofdorp, in The Palace. Of was het in Zaandam? Kan zijn dat ik me nu even gruwelijk vergis maar één ding was zeker: jaloers was ik op DJ I.N.T. die op school vertelde hoe hij er samen met een nichtje er heen was gegaan. Geld voor de trein vanuit Eindhoven? Nee, zwart rijden d.m.v. jezelf te verstoppen in de trein. En je ouders vertellen dat je bij een vriendje slaapt. En ik moest nog om elf uur thuis zijn met vijf gulden zakgeld. Och arm jong. Of het allemaal waar was? Het was in ieder geval een indrukwekkend verhaal. Jaren heb ik rondgelopen met besef dat ik Kane nog echt moest gaan zien. Zou hij na al die jaren nog wel actueel zijn? Nog goed zijn? Een aantal jaren geleden was het dan zo ver, live in Paradiso. En nu wederom.

Uit mijn dak gegaan. Om vier uur mijn nest in in mij Penthouse tien hoog naast de ArenA. En om negen uur ‘s ochtens weer aan het werk voor de baas in de winkel in Arnhem. Elke seconde nagenieten terwijl ik een klant help. Ik ben niet goed in teksten te onthouden, maak reclameer het steeds weer. De punch line van zijn tweede concert in Nederland dat ik wel weet te onhouden: ’Kane: Black Mother Fucker/So don’t take me lightly!’ Ondertussen is het Stille Zaterdag geworden.

Fixtures
Hoogtepunt: Gehele optreden, in zijn eentje weet hij daadwerkelijk te ENTERTAINEN!
Dieptepunt: Bewijs geleverd hoe beroerd eigenlijk de meeste andere concerten zijn
Bier: 2,10 groot (2x 1 bier) 4,20
WC: Vrijwillige bijdrage en zijn goed verzorgd
Garberobe: 1 euro
Fotograferen: Professioneel beperkt, bezoeker kan zijn gang gaan.
Geluid: Paradiso(?!?), BDK bewijst dat een goede rapper zelfs hier verdraaid goed kan klinken. Zo moet dat dus
Bezoekers: Alle balkons vol. Vanaf 15 jaar tot en met 40 jaar. Over het algemeen duidelijk rond de dertig en vijfentwintig. Leuk om jong grut ook te zien. Je weet wel: drie uur doen over een biertje en met grote ogen alles bekijken.
Damage: Entree? Sla je me dood, perslijst, drie filmrolletjes plus ontwikkelen en een nachtbus. Mijn vrouw wilde niet op de fiets naar Zuidoost.
Cijfer: 8 wil zeggen: mocht je niet missen.

Geplaatst door bowie op 3 april 2005