Big Daddy Kane in de Effenaar

Big Daddy Kane met Roc Raida in de Effenaar, dat belooft wat. Is de veteraan nog steeds ongenaakbaar?

In lijstjes van “beste MC’s of all time” komt de naam Big Daddy Kane erg vaak voor. Voor de wat jongere hiphopliefhebber is misschien niet helemaal duidelijk waarom Kane zo hoog aangeschreven staat, maar wat achtergrondinformatie werkt verhelderend. Geboren als Antonio Hardy bestormde deze MC de scene eind jaren ‘80 met klassiekers als “Raw”, “Set It Off”, "Ain’t No Halfsteppin", “The Wrath Of Kane”, “Just Rhymin’ With Biz” (ieder woord van dit nummer is zo ongeveer gesampled door Pete Rock) en “Get Into It”. Bragging and boasting was Kane’s devies en hij deed dit op een ongeëvenaard coole wijze. Samen met Rakim, Krs-One en Kool G Rap kan je zeggen dat Kane de moderne hiphop (qua flows, stemgebruik, delivery) heeft uitgevonden. MC’s als Nas, Big L, Common en Black Thought zijn geweldige voorbeelden van MC’s die in zijn traditie zijn gevolgd. Pro-black teksten hebben ook altijd deel uitgemaakt van zijn repertoire (denk aan “Word To The Mother(land)”, “Who Am I”, “Erase Racism”) en net als zijn tijdgenoot LL Cool J was Kane een ladiesman. Dit leidde soms tot uitstapjes naar R & B, hetgeen in die tijd (begin jaren ‘90) als een doodzonde werd beschouwd. Sindsdien is Kane nooit meer helemaal terug gekomen (al is “Looks Like A Job For” uit 1993 wel een erg dope album) en wachten we al jaren op zijn definitieve comeback. “The Man, The Icon” geproduceerd door Alchemist, kwam 2 jaar geleden uit, maar sindsdien hebben we niets meer vernomen van de King Asiatic Nobody’s Equal. Gelukkig tourt de beste man nog wel en deed hij vanavond de Effenaar aan…

De DJ’s draaiden heerlijk voorafgaand aan het optreden allerlei klassiekers die de luisteraar in de stemming brengen voor Kane, maar er is gefluister dat Roc Raida (de geweldige turntablist van de X-Ecutioners) er vanavond niet bij is. Helaas blijkt dit gerucht waar te zijn en moeten we het doen met een degelijke, maar totaal niet bijzondere DJ die Kane op het podium vergezelt. Vanaf het eerste moment dat Kane het podium op komt valt zijn nog steeds enorme uitstraling op en het onvoorstelbare gemak waarmee hij rapt. Er is een prachtig Engels woord dat deze kwaliteit beschrijft: “effortless”. Kane doet medleys van de voornoemde klassiekers, maar neemt tussendoor erg vaak pauzes. Nu is hij een vermakelijke spreker (het 14-jarige Eindhovense jochie Stan zal zich deze avond nog lang heugen), maar we komen toch uiteindelijk voor zijn skills en niet voor zijn stand-up. Flinke delen van de show waren ingeruimd voor “dedications”, aan overleden MC’s (Big L, Big Pun, Biggie Smalls, Tupac, etc.) en aan de geschiedenis van hiphop. Ook was er nog een freestyle sessie op het podium, waar o.a. Morocka haar ding deed.

Al met al was het een dope optreden, maar waren de meningen verdeeld over de show op zich. Een “show” was het sowieso (veel afwisseling), maar we hebben bij elkaar misschien net iets te weinig gehoord van de grootmeester zelf (waar waren “Get Into It”, en “The Man, The Icon”?). Hopelijk komt Kane volgend jaar terug met een album, zodat hij de “dedications” enigszins kan inkorten. Maar laat er geen misverstand over bestaan, deze Brooklynite still “does damage on stage and injures the mic…”

Fixtures:
Hoogtepunt: “Raw”
Dieptepunt: De afwezigheid van Roc Raida (en er werd niet eens iets over gezegd door Kane zelf)
Bier: 1,80
Wc: Gratis
Garderobe: 0,50 euro
Fotograferen: Yep
Geluid: In orde
Bezoekers: Uitverkocht
Damage: 15 euro + lidmaatschap
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 1 april 2005