Berry Oost, Killer Mike, Jiri11, Cardi B en Nnelg in onze playlist!

Het is wegens omstandigheden even geleden maar we zijn weer up ’n rolling met onze eigen afspeellijst op Spotify. Vanaf nu helpen we je de zomer weer door met de hardste muziek uit binnen- en buitenland. Onze selectie van de twintig tunes van het moment check je in de playlist, en hieronder lichten we er weer drie voor je uit.

Berry Oost – Therapie

We openen de playlist met een nieuwe tune van Berry Oost, die op zijn nieuwe album Confessies & Dromen 2 uit de doeken doet dat muziek maken voor hem geen weg naar succes hoeft te zijn. Hij is al dankbaar voor het feit dat het voor hem een therapeutische werking heeft. Dat kan hij namelijk prima gebruiken in een industrie die wild om hem heen draait terwijl hij zelf de rust in zijn hoofd probeert te zoeken.

Op de hele plaat laat hij weten hoe het met hem gaat en hoe hij denkt over bepaalde zaken. Zaken die in zijn hoofd kruipen, of waar hij zelf in het dagelijks leven last van ondervindt. In het snelle Therapie bijvoorbeeld: “Ben het zat dat ik nu nog gezien wordt als crimi, terwijl ik al tijden beleefd blijf”, rapt hij even reflecterend als gefrustreerd. En ook onzekerheid en angst om te falen wordt besproken. “Dank God elke nacht voor het slapen / Snap niet dat zo weinig me lukt alsof Hij heeft besloten om mij maar te haten.” Het hele album staat bol van dit soort openbaringen en is waarschijnlijk het meest persoonlijke werk uit Berry zijn oeuvre. Aanrader!

Killer Mike – RUN (ft. Young Thug & Dave Chappelle)

Killer Mike vierde de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag afgelopen maandag met zijn eerste solosingle in tien jaar tijd. RUN bevat een featuring van Young Thug, de clip een indrukwekkende inleidende monoloog van Dave Chappelle. Met het nummer herdefinieert Mike belangrijke momenten uit de zwarte geschiedenis en de strijd voor vrijheid.

Hij staat letterlijk op het slagveld, een bataljon van zwarte geallieerden aanvoerend, strijdend tegen een leger van nazi’s, seperatisten en confederalen. Hoewel Young Thug niet te zien is – hij zit vast wegens de aanklachten tegen zijn hele YSL-beweging – is zijn aanwezigheid wel voelbaar; ‘Free Young Thug’, valt er te lezen op een vlag waarmee een soldaat zwaait, gevolgd door: ‘Protect black art.’ De hele video staat symbool voor het gevecht dat minderheden iedere dag aan moeten gaan.

Nnelg – Toekomstplan (ft. Jiggy Djé)

Een zeldzame Jiggy Djé-verse; Nnelg scoort hem als nieuwe matroos onder de vlag van Noah’s Ark. De nieuwste Arkadian dropt een single waarbij de kapitein méér ruimte krijgt om te rappen dan hijzelf, maar hey. Het is de inhoud die telt op Toekomstplan. “Hoe ben je well known respected, maar voel je je nog broke? / Hoe ben je stem van de mensen als niemand iets van je hoort?“, vraagt Nnelg – de Yung is eraf! – zich af in zijn inleidende couplet, om vervolgens tot de conclusie te komen dat hij blaakt van het zelfvertrouwen. “Hoe leerde ik niks van al m’n lessen, die shit is een joke / Jiggy, laat ze niet testen want ik ben ready for smoke!”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noah’s Ark (@noahsark)

Vervolgens verandert de beat dankzij een soulvolle twist en dropt Jiggy zijn couplet, over hoe hij de verhoudingen legt tussen focus, discipline en talent. De track doet in ieder geval een eerdere titel van Nnelgie perfect eer aan; Balans is het sleutelwoord in Toekomstplan.

Alle twintig HIJS picks van deze week check je in de playlist hieronder. Pro tip: abonneer op dat ding en blijf altijd op de hoogte.

Geplaatst door bowie op 7 juli 2022