BERRY maakte de EP ‘432Hz’ binnen één dag: “Alle frustratie moest eruit.”

België is enorm popping als het om hiphop gaat. Het grootste voorbeeld is Zwangere Guy, die vorig kalenderjaar twee keer beviel van een album. In zijn kielzog trekt hij diverse mc’s mee die allemaal independent hun eigen movement aan het opzetten zijn. De Brusselse BERRY is zo iemand. Al jaren timmert deze opvallende mc aan de weg, in acts als BerryKrimi en Six ‘O Clock Gang. Vandaag dropt hij zijn zesde plaat, getiteld 432Hz; grimmige hiphop met hier en daar een jazz-randje.

De Brusselse rapper BERRY rapte een tijd geleden in het Frans, maar schakelde over naar het Nederlands. Met de act BerryKrimi (dat hij vormt met Krhymes a.k.a. Krimi) stond hij op diverse podia waaronder het Engelse Boom Bap Festival. Tegenwoordig rapt hij ook solo. “Ik ben productiever geworden vanaf het moment dat ik een eigen micro heb gekocht”, vertelt hij. “Ik hoef nu niet meer elke keer op en neer naar de studio en ben niet afhankelijk van anderen. Tegenwoordig kan ik aan de slag wanneer ik dat wil. Ik leef nu letterlijk in de stu.”

Met zijn opvallende stemgeluid (zwaar, hees en loom) creëert hij heerlijke laid back raps. Hij stond op Zwangere Guy’s major label-debuut Wie Is Guy? (Brede Jongens) en featurede op de single E40 van TFOH, de terugkeerplaat van Spreej. Zelf bracht hij eind december een project uit met $KEER & BOO$ onder de titel Breed & Boos. Nog geen vier maanden later is er alweer een nieuw project. “Dit is echt pas nét ontstaan”, aldus BERRY. “Op de eerste zaterdag van de lockdown stuurde producer Influence me een pakketje beats en op de zondag erna heb ik de EP geschreven en opgenomen.”

Die snelle werkwijze onderstreept de productiviteit van de 27-jarige Brusselaar. Zijn eigen deel van de plaat kwam in het Brusselse Schaarbeek tot stand. De featurings, allemaal mc’s waarmee hij eerder werkte, namen allemaal hun bijdrage op afstand op. “$KEER & BOO$, RonnyHuana, Tusais en Krimi leverden allemaal binnen 48 uur hun verse aan. Toen heb ik alles doorgestuurd naar Yung Umbro voor de mix en kort daarna was de EP er. We hebben er gewoon niet teveel over nagedacht. Alles ging zeer snel, ook de cover was er binnen no time, met dank aan mijn Instagram-volgers.”

De coronacrisis zorgde niet alleen voor een zeer snel werkproces, maar ook voor een aantal nieuwe teksten. “Ik kom sowieso al niet voor niets buiten. In Anderlecht zijn er wel rellen geweest, meer weet ik er ook niet over. Ik heb het druk gehad, zoals je merkt aan de tape. Ik had net een aantal shows gepland, dus die frustraties moest er even uit. Vanaf nu ga ik nooit meer over corona rappen” lacht hij. Het deed hem onder meer Water Is Gratis schrijven, een track waar een “legendary video van de homie Sami” bij verscheen met een duidelijke boodschap: “Koop mijn muziek op iTunes! De komende zes maanden gaat er letterlijk niemand optreden, niks. Dus als mensen snel nieuwe muziek van BERRY willen, koop dan deze plaat via iTunes. Lokale artiesten hier in België verdienen namelijk niks aan streams.”

De titel 432Hz is vernoemd naar de ultieme ontspanningstoon, wat perfect past bij een plaat die gereleased wordt op 20 april; de internationale dag van de cannabisplant. “Ik mag er niet teveel over vertellen, Google it”, zegt BERRY over de titel. “Als je in april moet droppen, dan drop je op 4/20, toch? Om het te vieren heb ik alles in huis voor een brede 4/20. Ik hoop dat mensen zich hebben voorbereid en kunnen meegenieten. Ik zou zeggen; hoe breder hoe beter!”

Ook de sound van sluit perfect aan bij de toon 432Hz, die reinigend zou moeten zijn voor lichaam en geest. De trage drumklappen worden afgewisseld met warme producties. Het zorgt voor een sfeervolle EP, die hiphop van de meest grimmige soort combineert met jazz-invloeden. “Ik luister zelf graag naar zachtere muziek. Ik kan ‘t moeilijk verwoorden, maar ik hou gewoon niet van drukke muziek. Influence heeft gewoon de perfecte saus.”

“Dit is voor de cultuur, snap je?”, gaat hij verder. Hij is nog lang niet klaar en kijkt alweer vooruit naar nieuwe projecten. “Dit is extreem snel in elkaar gestoken, maar ik wil het wel méér kunnen doen. Fans kunnen supporten door te delen, te streamen, te kopen en zich vooral mentaal klaar te maken voor de volgende plaat en de shows die er na deze tijd gaan komen!”

Stream de plaat hieronder en voor de echte support in deze tijden koop je 432Hz op iTunes via deze link.

Geplaatst door bowie op 20 april 2020