BERRY dropt ‘Fred Berry II’, de soundtrack voor je Wake ‘N Bake

De almaar aanhoudende lockdown heeft bij de meeste rappers niet voor minder productiviteit gezorgd. Brusselaar BERRY was vorig jaar één van de eersten die we spraken in dit bewogen en veelbesproken tijdperk. Dit jaar laat hij opnieuw muziek los op 4/20. En ja, zijn nieuwe project Fred Berry II is uiteraard ideaal om wat bij te roken. En zeg zelf; hoe gaan we met een naam als HIJS géén aandacht besteden aan deze release?

22 seconden duurt het dan ook maar voordat de eerste wiet-referentie valt: “Weer lockdown, moet m’n wiet halen”, rapt BERRY in zijn kenmerkende en lome flow. Maar vergis je niet, want een paar maten later blijkt dat hij altijd wat in huis heeft. “Je moet me echt niet serieus nemen, een beetje groen kom ik nooit tekort.” Ondertussen kabbelt er een heerlijke pianoloop onderdoor van Freddy Bracker. Die tekende ook voor de volledige productie van deel 1 van het project, dat in 2019 het levenslicht zag.

“Uit BERRY’s mond klinkt zo’n wake ‘N bake als een waar walhalla.”

Die beatmaker zorgt voor een heerlijke stonerrap-vibe. “Rook een doobie elke ochtend, yeah!”, klinkt het op het vingergeknip, een funky baspartij en wat snaar-aanslagen. Het inspireert BERRY tot het bespreken van zijn ‘luxe wietjes’. Hem storen moet je echter niet doen in de ochtend, en zeker niet op 4/20: “Laat me rustig als ik dikke jonko rol!”, luidt dan ook zijn advies. Eerst jezelf wakker roken en daarna kalm bekijken wat de dag brengt. Voor ondergetekende is het inmiddels een ver-van-je-bed-show met een kleine van amper één jaar oud die je gezellig wakker kletst rond een uur of 06:30. Maar uit BERRY’s mond klinkt zo’n ‘wake ’n bake’ als een waar walhalla.

Jazz-samples (Rook Die Bloemen), in de lucht zwevende synths (DADDYBRACKER) en zelfs een Dilla-esque lazy timing van de drums (Mijn Shit) zorgen ervoor dat je high wordt. De vals opgepitchte pianotoetsen in Fix Buit schudden je wellicht even wakker, maar het is vooral chillen geblazen. “Fred Berry, dit wordt standaard een stoner-plaat”, rapt BERRY herhaaldelijk voordat de plaat met een instrumentale outro eindigt. De funk druipt van de gitaren, de jazz door de verknipte saxofoon.

Wat BERRY het liefst doet hoor je op Fred Berry II; een WeTransfer openen, de beats erin checken, snel zijn teksten op papier zetten en inspitten. Maar niet zonder langsgeweest te zijn bij de shop of bij de plug in Waterloo. Want zonder een beetje groen komt er geen perfecte soundtrack voor bij je wake ’n bake uit.

Stream het project, dat uiteraard zojuist om 16:20 verscheen, hieronder.

Geplaatst door bowie op 20 april 2021