BERRY, de Brusselse meester van de kalme flow, is terug

“Het is niet normaal wat er nu allemaal gebeurt”, plaatste BERRY in de nacht van 6 op 7 mei in zijn Instagram-story. Hij besefte dat naast zijn eigen nieuwe soloplaat ook homie Dookie een nieuw album had uitgebracht. Dat hij die eerder deelde dan zijn eigen nieuwe werk, zegt veel over de rapliefhebberij van de man uit Brussel. Liefhebberij voor pure gruizigheid, want die druipt ook van zijn nieuwe album af. Een duik in Alles Complot.

Brusselaar BERRY bouwt al jaren aan een gestaagde discografie. Hij is een meester van de kalme hiphop, die hij het liefst maakt door met één producer diep in diens geluid te graven en op zoek te gaan naar de jazz in hiphop. Dat levert vaak hele sfeervolle en rustgevende muziek op. BERRY komt er op zijn beurt overheen met een super laid back flow. Na projecten waarvoor $KEER & BOO$ en ROYAZ bijvoorbeeld alle beats verzorgden, is er nu een samenwerking met twee OG’s uit het Belgische hiphoplandschap: Le Seize en Eskondo.

Subtiele bekkens en laid back raps

Die twee zijn al jaren aan het diggen, beats aan het maken en aan het dj’en. Toen hij tien jaar geleden begon met rappen, was het volgens BERRY praktisch ondenkbaar om ooit, als Nederlandstalige mc, met hen samen te werken. Er bleek een pandemie nodig om die samenwerking te kickstarten. Le Seize en Eskondo beginnen namelijk een eigen label, Agusta Records, en Alles Complot is het eerste wapenfeit. Voor het eerste hoofdstuk van hun nieuwe verhaal nodigen ze dus een gastschrijver uit; BERRY BERRY!

Die mag bijvoorbeeld in LAISSE TOMBER aan de slag over een heerlijk sfeervolle fluitsample. Die wordt begeleid door een drumpartij waarin heel subtiel wat tikken op de bekkens en hi-hats zijn toegevoegd. In zijn inmiddels karakteristieke laid back-rapstijl beschrijft hij hoe te hustlen in de zomermaanden om de winter door te komen. Op die kalme voordracht wordt nog meer accent gelegd als de drums eronder wegvallen, zoals in AHHH, waarvoor een gitaarsample uit de progrock lijkt geleend.

Gevoelens en grafieken

Maar dat de rapper ook overweg kan met meer tempo en bombast is hoorbaar in FULL OP. Daarin horen we, nadat STIKSTOF-mc Jazz Brak de microfoon doorgeeft, BERRY de put openen waarin hij zijn gevoelens heeft weggestopt.

“Ben twee maanden weggeweest, ben meestal een beetje skeer /

Ik moest het doen; effe geen tv /

ver weg van THC, stoppen met de paperchase /

controle op m’n eigen leven /

mijn demonen heb ik klein gekregen!”

Maar dat hij terug is op jacht naar het papier, horen we verderop in ALLES. Daarin horen we zijn fascinatie voor grafieken en het feit dat hij altijd alles twee keer natelt. Daarover heeft ie’, terwijl hij in de auto naar Freez en Minithug luistert, prompt nog een advies: “Als ge money maakt, zeg ’t niet te luid!” In ZAK GRUIS kunnen we een lach niet onderdrukken als toch die complete droogte tevoorschijn komt. “Mooi weer, weer een dikke die kapot zweet / gelato en garnalen aan de noordzee / Ik ken een Mexicaan, die heet José / luistert reggaeton, maar ook Conway!

Die bar omschrijft eigenlijk heel ALLES COMPLOT perfect. De sfeer is jazzy en relaxt, terwijl het besef er is dat er gegrind moet worden als je iets wil bereiken. Want hoewel hij minder woorden gebruikt dan de gemiddelde rapper door soms een kwart maat in zijn couplet simpelweg instrumentaal te laten, druipt de ambacht van iedere lettergreep. BERRY, Le Seize en Eskondo hebben aan het eind nog een laatste aanbeveling. “Luister naar de hele tape en rook iets lekkers.”

Stap 1: hieronder op play drukken dus. Of hier het vinyl bestellen.

Geplaatst door bowie op 11 mei 2022