Benny The Butcher is een completere mc dankzij ‘The Plugs I Met 2’

The Plugs I Met is één van de beste projecten uit de Griselda-catalogus. Je kunt vraagtekens zetten bij of een sequel wel zo’n verstandig idee is, want men zal op die manier altijd gaan spiegelen aan de eerste plaat met die titel. Benny The Butcher is niet bang voor een uitdaging en dropt na de eerste single Thanksgiving vandaag het complete plaatje: The Plugs I Met 2.

Dat spiegelen gaat uiteraard gebeuren, en zeker in recensies. Het is dan ook een uitstekende tijd om ‘deel 1′, zoals je die nu mag bestempelen, erbij te pakken. De cinematische east coast-boombap van die plaat zette Benny definitief op de kaart. Een slap-in-ya-face-rapstijl, donkere en gruizige beats van onder meer Alchemist, Daringer en Beat Butcha, en featurings van onder meer Pusha T en Black Thought. Alles viel op die plaat op z’n plek. Op het vervolg kiest de Buffalo-spitter voor slechts één producer achter de boards. Harry Fraud tekent voor alle negen producties.

“Wie zich heeft laten afschrikken door ‘Thanksgiving’: wees gerust.”

Benny werkte vorig jaar schijnbaar aan twee projecten tegelijkertijd. “Ik nam Burden Of Proof op in Cali met Hit-Boy, en reisde af en toe naar Brooklyn om met Harry Fraud aan dit album te werken”, vertelt hij in het persbericht. Maar wie denkt dat TPIM2 een verlengstuk is van die plaat, zit fout. En wie zich heeft laten afschrikken door de naar plastic klinkende eerste single; wees gerust. Thanksgiving is de minste overtuigende track en is aan het einde van de tracklist geplaatst. Daardoor heb je een hele nieuwe plaat te gaan, zonder je te ergeren aan het blikkerige geluid ervan.

De assertieve rapstijl van Benny komt namelijk vele malen beter over op de iets rauwere instrumentals die Harry Fraud aanlevert. Door de saxofoon-samples met gelaagde teksten erover wordt je de plaat ingesleept. De mc uit Buffalo wisselt dreiging af met introspectie op het album, en Fraud weet dan mee te bewegen en de productie aan te passen van brutaal naar pure melancholie. Zo draagt de retro soulsample van Talkin Back bij aan de meeslependheid, en zijn de griezelige achtergrondvocalen in Plug Talk (haast als witte wieven boven een meer) perfect in synergie met de harp erboven. De zuidelijke tongval en flow van 2Chainz is daarop een welkome aanvulling. Zijn losse swing zorgt voor een mooi contrast met de kille NY-state raps.

De featuring van Chinx, de NY-rapper die in 2015 werd vermoord, komt echter nogal uit de lucht vallen, maar met dat gegeven en de wat gekunstelde productie van Thanksgiving zijn eigenlijk alle minpunten al benoemd. Tja, mc’s als Fat Joe en French Montana kunenn niet tippen aan de gastheer, maar veel maakt dat niet uit. De featurings zijn dit keer simpelweg niet zo interessant als op de voorganger. Daartegenover horen we wel de leukste Jim Jones-gastbijdrage in lange tijd. De Dipset-veteraan krijgt een extra lang couplet tot zijn beschikking, waar hij heerlijk in losgaat.

“Seems to, seems to me that you just a fan of this life /

I bet your diamonds only dance when you stand in the light /

And when calamity strikes, it’s usually when fortune is close /

In the same breath, I know niggas that went from fortune to broke.”

Benny rapt heerlijk verhalend op jazzy beats, over hoe hij wordt gezien als de redder van hiphop, terwijl hiphop hém redde. Daarnaast weet hij ook steeds beter een refrein op een catchy manier in te vullen. Live By It had om die reden bijvoorbeeld van 50 Cent anno 2003 kunnen zijn.

En zo maakt hij ook op The Plugs I Met 2 zichzelf een stukje completer als mc. Zijn reputatie als een van de beste pound-for-pound rappers komt opnieuw niet in het geding, en de eindeloze stroom aan bars vloeit door. Ook de scherpe inzichten en innovatieve flows ontbreken niet. “This a man’s world, you at your best when you middle aged”, rapte hij in 2020 op het album van zijn neef Conway. Door op 36-jarige leeftijd nog dit soort projecten te droppen, onderstreept hij dat nog maar eens.

Stream:

Geplaatst door bowie op 19 maart 2021