Belles in Monica- Resistance is Futile

BIM (Belles in Monica) is een crew bestaande uit de rapper/producer Kruze, gitarist Red en DJ Dema en zij brengen het debuut album met de titel: Resistance is Futile. Vooraf van deze release waren er 3 singels gereleased: Surveilliance, Meltdown en What D’Ya Need;. De single What D’Ya Need bevat trouwens een zeer dope ‘Unsung Heroes remix’. Terug naar het album dat 14 tracks bevat.

BIM (Belles in Monica) brengen duistere hiphop met heel af en toe een straaltje zonlicht in de vorm van een vleugje funk en een zangeres. In de meeste gevallen is het rauwheid ten top wat deze crew uit Glasgow brengt. Vooral de eerste twee tracks slaan in als een bom! Rauwe en redelijk goed verstaanbare lyrics (Schots accent is nauwelijks hoorbaar) gekoppeld aan duistere beats en spooky sampels daar draait het om bij BIM. Een groot minpunt vind ik dat BIM maar bestaat uit een MC (Kruze), deze MC rapt eigenlijk op het gehele album op hetzelfde tempo en dat komt de langdurigheid van de cd niet ten goede. De 14 tracks zijn dan misschien dan ook wel een beetje teveel van het goede. Een ander opvallend punt zijn de gebruikte sampels, deze worden namelijk een beetje te vaak gebruikt en als je het mij vraagt lijken de sampels ook nog eens erg veel op elkaar qua inhoud. Om terug te komen op de andere tracks kan ik niet anders concluderen dat deze niet in de buurt kunnen komen van de eerste 2 tracks en dat is gewoon heel erg jammer.

Grimmig, grimmig en nog eens grimmig is de sfeer die als een donkere wolk boven dit album blijft hangen. De zangeres Cherelle probeert een aantal tracks wat funky-achtiger te maken maar dat komt niet altijd even goed uit de verf. Voor de mensen die van duistere hiphop houden en er niet genoeg van kunnen krijgen moeten dit album zeker eens checken (al is dit album volgens mij nog niet te koop in Nederland). Als je van variatie houdt zou ik dit album links laten liggen want de gewenste variatie zul je niet tegenkomen. Een aardig debuut van BIM die hiermee Glasgow ‘on the map’ zetten.

Tracklist:
01. Skitzophonetic
02. Y’all under surveillance
03. It’s Like That
04. Meltdown
05. Process: Make Money
06. Chanteuse Extrodinaire
07. What D’ya Need
08. Serial
09. Do Nothin’ Good
10. Irrational Behaviour
11. Hit ’em Back
12. Take Control
13. HipHop
14. Resistance Is Futile
Meer info: http://www.belles.demon.co.uk

Geplaatst door bowie op 21 januari 2003