Bekijk hier de eerste aflevering van de docuserie ‘ROFFA REPRESENT’ met MC JR!

Dat hiphop meer is dan enkel muziek, is je waarschijnlijk al bekend; het is een ware kunstvorm die zich door de jaren heen op véél meer manieren heeft geuit dan alleen top40-hits en leuke videoclips. Hiphop is een filosofie, een stem van een generatie, een uiting van onvrede, ongeremd, een levensovertuiging en een politiek- en filosofisch instrument voor de ongehoorde laag van de samenleving. Dat is wat Roffa Represent is, een serie van acht portretten over Rotterdamse woordkunstenaars.

De nieuwe docuserie, die iedere zaterdagavond bij OPEN Rotterdam te zien is, volgt de scene uit alle lagen en culturen van Rotterdam. Ondanks dat hiphop de gemene deler is, laat Roffa Represent een fascinerende en totaal verschillende kijk zien op deze muziek- en lifestylestroming in Rotterdam. Daarin staan de passie en waanzinnige gedrevenheid van de opkomende artiesten centraal. We kijken vooral naar de toekomst; over hoe de scene blijft innoveren en over hoe hiphop veel meer is dan alleen één muziekgenre. Het is funk, rock, soul en jazz, maar ook gospel, disco en kinderliedjes. Het is dansen, zingen, rappen, schrijven, ontwerpen, fotograferen, filmen, fashion en poëzie. Hiphop is een levenswijze. Hiphop is kunst.

Door experiment, ritme en een expressieve cameravoering te combineren met eerlijke en oprechte verhalen uit de Rotterdamse scene, doorbreekt Roffa Represent het cliché en toot de vele verschijningsvormen van hiphop aan een publiek dat daar normaal gesproken niet mee in aanraking komt. De serie portretteert acht zeer uiteenlopende artiesten, de één nog verrassender dan de ander; van Christelijke rap tot de meest rauwe underground hiphop recht uit het Rotterdamse straatleven. En waar de een zijn politieke onvrede wil uiten, wil de ander juist zo min mogelijk over zijn tekst nadenken. Ondanks die gigantische verschillen, zowel muzikaal als in leef- en denkwijze, zijn zij allemaal hiphop. Bekijk nu de eerste aflevering met MC JR hieronder.

Roffa Represent is een creatie van Rauwkost Collective in samenwerking met Hiphop In Je Smoel en geproduceerd door Riverparkfilms.

Geplaatst door bowie op 5 februari 2018