Beaucoup: Gina Tamer Saad brengt de chaos in een menselijk hoofd in beeld

De HIJSkamer staat wagenwijd open voor talent op het gebied van kunst. Na drie exposities vol keramiek (Kirsten Spuijbroek), letters (Laura Ketting) en wereldreizen (Dodici) is het tijd voor fotografie. Op 9 juni opent Gina Tamer Saad haar expositie Beaucoup. Die brengt op een mysterieuze wijze de chaos in een menselijk hoofd in beeld. Over hoe Stromae haar aanzette tot een eigen expo, continu geprikkelde zintuigen en de gelijkenissen tussen haar concept- en concertfotografie.

En die naam heeft de twintigjarige fotograaf uit Den Haag niet voor niets gekozen. “Ik heb gekozen voor de naam Beaucoup, omdat ik stevig werd geïnspireerd door Stromae’s nummer L’enfer. Dat woord zegt hij regelmatig in dat liedje. Ik vind het een toepasselijke term om de chaos in het hoofd van iemand kort, krachtig én sierlijk te omschrijven.”

Tekst gaat door onder de foto.

Kom je eigen chaos onder ogen

Op haar achttiende verhuisde ze van haar geboorteplaats Vlissingen naar Den Haag. Afgelopen december startte ze haar eigen bedrijf Gewoon Gina. “Vanuit daar ben ik bezig met voornamelijk fotografie, social media en journalistiek. Deze expositie is mijn eerste solo-expositie en is, naast mijn eigen project, ook mijn afstudeerproject van het Grafisch Lyceum Rotterdam. Beaucoup moet mensen zich iets laten realiseren, en een soort tijd voor zelfreflectie bieden.”

“Mijn werk is ongezoet.”

“De fotoserie die er te zien zal zijn, gaat over de chaos in het menselijk hoofd”, gaat ze verder. “De chaos van gedachten, emoties en continu geprikkelde zintuigen. Dat is namelijk nogal veel, iedere dag. En Beaucoup, dat is ‘veel’ in het Frans. Het idee is om meer aandacht aan dat onderwerp te geven, en kijkers te prikkelen en hun eigen chaos onder ogen te komen.”

Tekst gaat door onder de flyer.

Mysterie en gevoelens

Als fotograaf heeft Saad twee hele verschillende kanten. “Ik doe twee hele verschillende dingen. Ik ben een conceptueel fotograaf, maar aan de andere kant ook een hiphop/concertfotograaf. Dat maakt mij enorm divers. Toch is er wel een gelijke focus te vinden in beide onderwerpen: mystery. In mijn foto’s probeer ik altijd nog een vorm van mysterie te creëren. Iets waardoor ik de kijker uitdaag om zelf verder over het beeld na denken, en wellicht een eigen verhaal eraan te verbinden. Daarnaast is het voor mij belangrijk om gevoelens in mijn werk te bespreken, maar voornamelijk duidelijk in beel te krijgen. Ten slotte wil ik zoveel mogelijk emotie in mijn werk terug laten komen. Mijn doel is zoveel mogelijk verschillende emoties in beeld brengen en hier ook mee te spelen.”

Haar werk kenmerkt zich door de rauwe, realistische beelden. “Mijn werk is ongezoet. Zowel mijn concertfotografie als conceptueel geënsceneerde werk liggen altijd dicht bij mezelf. Soms probeer ik maatschappelijke taboes bespreekbaar te maken die de taboes grof weergeven.”

Tekst gaat door onder de foto.

Jezelf vinden

Van 9 juni t/m 16 juni is haar werk te bewonderen in de HIJSkamer aan de Delftsestraat 25. Het nummer L’enfer van Stromae was dus het beginpunt: “Dat nummer gaat over de worsteling met jezelf en voornamelijk de chaos in je eigen hoofd. Zelf heb ik heel mijn leven moeite gehad met de chaos in mijn hoofd. Dat heeft me op sommige momenten ook volledig overgenomen.”

“Dat heb ik op verschillende manieren proberen tegen te gaan, het geprobeerd te verbannen uit mijn leven, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat het onderdeel is van mijn proces. Ik heb mezelf erin gevonden. Inmiddels zie ik de chaos in mijn hoofd als iets wat mij juist míj maakt, iets wat ik niet alleen accepteer maar ook omarm. Ik vond mijn weg in de chaos door de hiphopnummers die ik vaak luisterde, waarin ook gesproken werd over onderwerpen als depressie. Daardoor is voor mij een hoop toegankelijk en begrijpelijk gemaakt.”

Beaucoup is te bezoeken van 9 juni t/m 16 juni. Op 9 juni is de speciale openingsavond, van 17:00 tot 21:00. Op 16 juni sluit de expositie net zo feestelijk als ‘ie begonnen is, ook van 17:00 tot 21:00. Daar tussen wisselen de openingstijden: op zondag en maandag moet er een afspraak gemaakt worden (DM’en mag, verzekert ze ons), de andere dagen is de HIJSkamer open van 15:00 tot 20:00!

Geplaatst door bowie op 1 juni 2022