Beatnuts – Milk Me

Tja, wat moet ik zeggen over the Beatnuts? Alls grote fan van underground hiphop heb ik mezelf niet vaak betrapt op het luisteren naar nummers over het hangen in clubs en vrouwen op hun ass slaan. Maar hey, er moet eten op de plank komen dus: tijd om de Nuts te recenseren.

Zoals verwacht zijn de beats kwalitatief sterk op dit album, sterker dan de rhymes, maar dat is vrij logisch aangezien ze zichzelf anders beter de “Rhymenuts” hadden kunnen noemen. De beats zijn op een positieve manier geëvolueerd. Want hoewel de Nuts het commerciële pad op leken te gaan met tracks als “Se Acabo” en “No Escapin’ This”, keren ze met rauwe undergroundtracks als “The Originators” op hun 4e album genaamd “Milk Me” weer terug op het juiste pad.

De intro neemt ons mee op een tijdreis d.m.v. snippets van tracks als “Watch Out Now” en enkele nummers van hun eerste EP. Dan volgt het nummer “Hot” met een goede baslijn en goed gebruikte blazers. De plaat is lekker energiek en het zou dope zijn om het te beluisteren in een auto met goede speakers (ja joh tuurlijk, ik heb nog niet eens mijn rijbewijs).

Op de helft van het album verandert er qua energie niet veel. The Nuts houden de underground feel goed vast en het nummer “We Don’t Give A Funk” is simpel maar effectief. De hook is wel erg simpel, maar zoals eerder gezegd ligt de nadruk bij deze groep op de beats. “All Night” heeft eveneens een catchy beat, de vocalen blijven naar mijn mening achter. The track “Down” bewijst de volwassenheid van de groep als het aankomt op beat-vakmanschap en het neerzetten van een sfeer. Wederom (argggh) ben ik niet onder de indruk van de vocalen, maar het is een lekker chille track.

De laatste drie tracks van het album zijn goed; "Freak Off’ heeft een lage bpm (dope beat), maar gaat over sex (wacke lyrics), “Asshole” verandert op de helft van de track in een instrumentaaltje, en de afsluiter “Nuts And Bass” is een drum and bass remix van “We Don’t Give A Funk.” Dit zal voor het Amerikaanse publiek een behoorlijke verassing zijn, props aan the Nuts dat ze durven experimenteren.

“Milk Me” is een echt relax album, aan te raden als je lekker wil ontspannen en niet veel tekstuele diepgang verwacht. Ik waardeer het dat de Beatnuts geen featurings van “superstar MC’s” hebben om de plaatverkoop te stimuleren en dat ze een aantal geslaagde experimenten hebben uitgevoerd. Ze hadden de weg van de minste weerstand kunnen kiezen, maar hebben dat niet gedaan. It’s the Nuts baby!

Tracklist:
01. Intro
02. Hot
03. Buggin
04. Madness
05. Uh Huh
06. Find Us
07. U Nahmsayin
08. We Don’t Give a Funk
09. Down
10. Confused Rappers
11. We Getting Paper
12. All Night
13. Its Nothing
14. Interlude
15. Freak Off
16. Asshole
17. Nuts N Bass

Meer info: http://penaltyrecordings.com/

Geplaatst door bowie op 23 augustus 2004