Up The Beat

In de informatie die bij de cd gevoegd is, staat onder meer dat niet alle nummers in het begin even toegankelijk lijken, maar dat er toch echt een paar klassiekers tussen zitten. Het is flauw om een dergelijke begeleidende tekst helemaal te ontleden en classics hoeven we sowieso niet te verwachten van zo’n project, maar deze hiphop ontoegankelijk noemen slaat nergens op. Up The Beat behoort tot de meest toegankelijke vorm van hiphop. Veelal eenvoudige synthesizerbeats met niet al te moeilijke, maar meestal wel persoonlijke raps.

De verschillende rappers blijven dicht bij zichzelf en zoeken dus niet geforceerd naar complexiteit. Zo zijn er bragtracks over het hangen op de Amsterdamse straten (Westside shit van Anu-D), doorzettingsvermogen (D-Nials Het doet pijn en Loterij van B1) en de problemen in je leven (Het leven dat we lijden van Urban). De meeste up-tempo tracks zouden het goed kunnen doen in de clubs, maar vallen zeker niet onder de noemer crunk of dancehall. De sound blijft hiphop. Westside shit wordt erg toepasselijk ondersteund door een typische westcoast beat van Blix, Het is overal aan heeft een dreigende clubproductie, terwijl Nodige zelfkennis het moet hebben van de relaxte oosterse klanken.

Hoewel het enthousiasme van de rappers duidelijk hoorbaar is, blijft de vraag of dit product enige meerwaarde heeft voor de Nederlandse scene. Zelden wordt Up The Beat echt vervelend om te luisteren, maar nog minder vaak ontstijgt de muziek de middelmaat. Het is allemaal al veel vaker en stukken beter gedaan. Veel tracks hangen van clichés aan elkaar (Westside shit, Het is overal aan), de flow is niet altijd even fijn (Gekke C’s lome delivery op Betonnen jungle) en ook de producties zorgen zelden voor knikkende hoofden.

Een jongerencentrumproject hoeft geen klassiekers voort te brengen. Wel was het leuk geweest als enkele rappers de nieuwsgierigheid naar nieuw werk zouden hebben opgewekt. Nu hebben de deelnemers hun frustraties, emoties en ervaringen kunnen weergeven, wat waarschijnlijk herkenning oproept bij sommige luisteraars en interessant is voor de directe omgeving. Het geheel klinkt qua mix ook vrij professioneel, maar Up The Beat geeft bovenal aan dat er heel wat meer voor nodig is om boeiend te zijn voor een groter publiek, de toegankelijke sound ten spijt.

Tracklist:
01. Intro
02. LG featuring Dret en Fefe – Zooitje van
03. Bende van Ellende featuring Blix – Regels uit een kladblok
04. D-Nial – Het doet pijn
05. Urban – Nodige zelfkennis
06. Anu-D – Westside shit
07. Urban featuring Geoff, Julie en Jinta – Het leven dat we lijden
08. B1 – Loterij
09. Og Shit – Geen tijd
10. Bende van Ellende – De aanhouder
11. Gekke C featuring Denise – Betonnen jungle
12. LG en Gekke C – Hoe dan ook
13. LG – Het is overal aan
14. Blix featuring V.L. – In som nia
15. Og Shit, Urban, D-Nial, Beenham en B3ck – De straat (Mijn publiek)

Meer info

Geplaatst door bowie op 12 mei 2008