Beastie Boys

De HMH was al maandenlang uitverkocht en het zou dan echt gaan gebeuren de Beastie Boys terug op Nederlandse bodem en dan was er ook nog een voorprogramma van Talib Kweli dit moest toch wel de shit worden of niet?

Het was alweer wat jaartjes geleden dat de Beasties te zien waren in Nederland dus het was niet zo gek dat de HMH al maanden van te voren was uitverkocht. Voordat we overgaan naar de avond van 14 december was er ook niet ergens in mei een show van de Beastie Boys in de Melkweg? Ja dat klopt op 16 mei vond er een soort van geheime show plaats ter promotie van hun nieuwe album “To The 5 Boroughs”. De kaartverkoop was alleen op een schandalige manier geregeld dat het vrijwel onmogelijk was om aan kaartjes te komen terwijl de animo ontzettend groot was. Enkele maanden later kwam er gelukkig het bericht dat er een show zou komen in de HMH en wij twijfelden geen enkel moment en kochten op de eerste verkoopdag direct onze tickets want damn dit gingen we geen tweede keer missen.
Er werd vooraf heftig gespeculeerd over wie het voorprogramma zou gaan vormen en het blije bericht bereikte ons dat Talib Kweli die trouwens enkele weken geleden ook al in de HMH stond de openingsact zou gaan vormen…

“Life is a beautiful struggle” aldus Talib Kweli die met zijn DJ een groot spectrum van zijn muziek bracht. Ook al had Talib bijna geen stem meer over, hees en bedeesd was hij zeker niet. Ondanks zijn 100% inzet met bangers als “The Blast”, “Definition”, “Too Late” en “Move Something” waar Talib Reflection Eternal en Blackstar vertegenwoordigde wist hij helaas het publiek niet te overtuigen. Natuurlijk gaf deze Brooklyn cat ook nog een varia aan tracks van zijn solo werk waaronder de nieuwe single “I Try” en de hit “Get By” die op zijn debuut album stond. Jammer dat het publiek niet echt meewerkte met o.a. de refreins. Het was duidelijk, men was hier voor de Beasties en voor niemand anders…

Als de lichten uit gaan en de videoschermen aan kan het feest gaan beginnen. Op de schermen kijken we naar Mix Master Mike die vanachter de bar vandaan komt en backstage door een hal heen loopt. Hij wandelt langs Mike D, MCA en Adrock die wat aan het hangen zijn tot ze het podium op mogen. De video geeft een zeer realistisch beeld van de laatste meters die MMM aflegt voor hij de stage opkomt. Op het moment dat hij de deur nadert gaan de lichten aan en staat Mix Master Mike klaar om wat later bleek een onnavolgbare set te doen waar je u tegen zegt. Één voor één komen de overige members Mike D, MCA en Adrock het podium opgestormd. Met ‘Root Down’ en ‘Sure Shot’ direct achter elkaar was iedereen in extase en vroeg iedereen zich af wat er nog meer op het menu stond. Er volgde nog een paar typische hiphoptracks die ervoor zorgde dat iedereen weer even op adem kon komen. Intussen gebeurde er ook de meest krankzinnige dingen op de verschillende videoschermen waar onder andere een klunzige afro-ninja in beeld werd gebracht. Dit was duidelijk niet zo maar een hiphop optreden er was hier echt sprake van een show en dan ook echt in positieve zin want het klopte allemaal precies en het zat allemaal ongelofelijk origineel in elkaar.
De lichten gingen voor een korte tijd uit en tot mijn grote verbazing hadden de Beasties hun oldschool trainingspakken ingeruild voor lichtblauwe smokings en zo stond er een complete live band op ook een nieuw podium. De volgende nummers die volgden waar allen instrumentaal en deze set duurde voor mijn gevoel net iets te lang. Even ging ik twijfelen over welke kant de show op zou gaan. “Het zou toch niet gebeuren, hè?” waren mijn gedachten, gelukkig werd er weer geswitched naar de oude setting terwijl er op hetzelfde moment voor de tweede keer deze avond kon genieten van de sublieme skills van Mix Master Mike en wat een uitstraling ook, ongekend zou ik haast zeggen.

De Beasties moesten het toch wel in slaap gevallen publiek wakker schudden en dat deden ze gelukkig ook met ‘Body Movin’ en ‘No Sleep ’Til Brooklyn’ waar weer de nodige liters bier door de lucht vlogen. Ik was die avond slechts een stuk of 10 keer geraakt door rondvliegend bier want dat schijnt te horen tijdens concert dus tja waar hebben we het over kuch. Ongeveer op dat moment moet ik ook mijn horloge zijn kwijtgeraakt tussen de zwetende dertigers en de zeldzame heads maar het mocht de pret allemaal niet drukken. Bijgekomen van al het muzikale geweld klonk gelukkig de originele beat van ‘Intergalactic’ door de speakers en de Beastie Boys bleken inmiddels op één van de balkons te staan wat voor een aantal lachwekkende taferelen zorgde (het publiek draaide 90 graden om hun helden de nodige energie terug te geven). Veeleisend als ik ben wachtte ik na ‘Root Down’, ‘Sure Shot’ en ‘Intergalactic’ nog op één track en dan was deze avond compleet…. “This is for the president of the United States of America George W Bush” Ja hoor! Mijn wens werd vervuld en ondersteund door de bijhorende gitaren raasde ‘Sabotage’ door de zaal. Alle aanwezigen gingen nog één keer compleet los alsof het hun laatste concert was en een legendarische show kwam tot een einde! Ho – Ho – Ho waar is de kristische view van HIJS gebleven zullen jullie misschien wel denken. Was er nou helemaal niets mis met deze show? Eigenlijk scheelde er weinig aan deze show maar goed er waren dan misschien toch nog wat minpuntjes… Welnee dit was gewoon het dikste concert van 2004 dikke punt. Weet iemand misschien hoe laat het is?

Fixtures:
Hoogtepunt: Sabotage
Dieptepunt: rondvliegend bier
Bier: 2 euro
WC: gratis
Garderobe: gratis
Fotograferen: eerste drie nummers
Geluid: goed
Bezoekers: uitverkocht
Damage: 36 euro exc. reserveringskosten
Cijfer: 9,5

Geplaatst door bowie op 16 december 2004