Beastie Boys – To The 5 Boroughs

In de wandelgangen werd gefluisterd dat de mannen na meer experimentele albums als “Ill communication” en voornoemde “Hello Nasty” weer een echt old-skool album zouden droppen. Het gefluister blijkt helemaal waar te zijn na beluistering van “To The 5 Boroughs”. De Beasties keren terug naar hun New Yorkse roots en deze plaat is dan ook te beschouwen als de Beastie Boys’ persoonlijke eerbetoon aan de stad waar het voor Hiphop en henzelf allemaal is begonnen (inmiddels wonen ze alweer jaren in L.A.).

De opener en eerste single “Ch-Check It Out” zal bij de meeste Mtv-kijkers inmiddels wel bekend zijn, aangezien de muziekzender deze clip vaak heeft uitgezonden. Dope track, maar zeker niet een van de hoogtepunten van “To The 5 Boroughs”. Een van die hoogtepunten is wel “3 The Hard Way”, een heerlijk pompende beat met simpele brag-teksten van de joodse New Yorkers, aangevuld met eenvoudige, maar doeltreffende scratches van turntable-god Mix Master Mike (het officieuze 4e lid van de Beasties). Het absolute hoogtepunt van “To The 5 Boroughs” is “Rhyme The Rhyme Well” met een briljant gekozen vocale sample/scratch van Chuck D (begin van “P.E. no 1”, Weeeeeeeeeellllll). De beat is pompend en de sfeer futuristisch, zoals in de beste electro-hiphop van vroeger. “Oh Word” en “That’s it, that’s all” zijn ook helemaal in de electro/old skool hiphop-vibe en deze stijl ligt de mannen gewoon goed, je hoort dat ze zich totaal op hun gemak voelen.

Als je zoekt naar MC’s met virtuoze stijlen en geavanceerde flows, moet je niet bij de Beastie Boys zijn, maar dat zal iedereen vast wel weten. Beastie Boys staan al jaren voor ongecompliceerde, humoristische en soms onzinnige rhymes, diep geworteld in de stijl van begin jaren ‘80 acts als Busy Bee en de Fantastic Four (perfect op elkaar ingespeeld). Het bijzondere aan de Beastie Boys is dat ze EN door iedere collega gerespecteerd worden EN commercieel succes hebben (gehad). Op de een of andere manier zijn de New Yorkers er in geslaagd om relevant te blijven in een snel veranderend muzikaal landschap. Hun geheim lijkt heel simpel te zijn: gewoon doen waar ze zin in hebben! Op eerdere albums grepen de MC’s gerust de instrumenten erbij en rockten een punknummer als “Sabotage”, om vervolgens samen met Q-Tip pure, jazzy hiphop te droppen op “Get It Together”. “To The 5 Boroughs” is een pure old-skool plaat, geen experimentele tracks hier (of juist wel, aangezien deze sound totaal niet meer actueel is?). Als je van de Beastie Boys houdt en de old-skool electro-vibe kan waarderen is “To The 5 Boroughs” een duidelijke aanrader.

Tracklist:
01. Ch-Check It Out
02. Right Right Now Now
03. 3 The Hard Way
04. It takes time to build
05. Rhyme the rhyme well
06. Triple trouble
07. Hey Fuck You
08. Oh word?
09. That’s it that’s all
10. All lifestyles
11. Shazam!
12. An open letter to NYC
13. Crawlspace
14. The brouhaha
15. We got the

Meer info: http://www.beastieboys.com

Geplaatst door bowie op 5 september 2004