Beans – Now Soon Someday EP

“Now Soon Someday” is het nieuwe mini-album van voormalig Anti Pop Consortium-oprichter Beans. Momenteel is Beans volgens de bijgevoegde bio ‘een soloartiest, stijlgoeroe, surrealistisch hiphoppoëet en sonische avonturier’. Op zijn site noemt Beans zichzelf een ‘hiphop rebel’ en zegt hij over stijl: “Style is looking at fashion and ignoring it”. Dan weet je dus ongeveer wat je kunt verwachten…

Nadat vorig jaar zijn debuutalbum “Tomorrow Right Now” verscheen en hij de wereld rondtoerde, is Beans terug met een negen tracks tellende EP, met daarop zes nieuwe tracks en exclusieve remixen door Prefuse 73 en El-P.

Op “Now Soon Someday” komt de luisteraar zware beats en rauwe ritmes tegen waarover Beans zijn doelbewuste, maatschappijkritische raps spuugt. Als groot verschil met veel andere MC’s rapt Beans niet over chicks, cash, cars en meer van dat. Beans maakt namelijk allesbehalve cliché hiphop en komt met filosofische observaties (“If the dead is the conscience speaking out from the grave/Then, instead, do we bury the dead alive?”).

De beats (allen door Beans zelf geproduceerd) zijn net als bij Prefuse 73 op electro en hiphop gebaseerd, met als verschil dat Beans zo nu en dan ook wat smerige synths aan zijn sound toegevoegd heeft.

Opener “Structure Tone” is een lastig te doorgronden song waarin Beans’ opmerkelijke flow wat doet denken aan die van Busdriver: rekbaar, innovatief, duizelingwekkend en snel. De beat is pompend met een bleep-effect en switcht halverwege naar een duistere, trippy beat wat de track een spannende vibe meegeeft.

Waar El-P het meer noisy “Mutescreamer” door de mixer haalde en met een up-tempo beat (veel bas) op de proppen komt, is het dope “Composition In Void” weer zo’n track waarin Beans op een experimentele beat zijn vocale gymnastiek tentoonspreidt.

Atmosferisch is het weirde “Gold Skull” met een poëtische zinsnede als “Only a lonely crowd stirs/The joy of human ailment twisted in tight knots/Closer than a kiss”, fraai zijn de electro remixen die de briljante Prefuse 73 maakte voor “Mutescreamer” en het nu instrumentale “Phreek The Beef”.

Veel mensen zullen deze complexe, introspectieve hiphop niet voelen omdat het qua sound misschien te alternatief en anarchistisch is. Voor eenieder die dat dus wel diggt, is Beans een aanbeveling.

Meer info: http://www.warprecords.com/beans

Tracklist:
01. Structure Tone
02. Win Or Lose You Lose
03. Mutescreamer (El-P Remix)
04. Databreaker
05. Gold Skull
06. Composition In Void
07. Crevice
08. Mutescreamer (Prefuse 73 Remix)
09. Phreek The Beet (Prefuse 73 Remix)

Geplaatst door bowie op 25 februari 2004