Bazshisj

Al van ver zag ik hem staan toen ik aankwam in Mechelen, het is namelijk moeilijk naast de twee meter grote Baz te zien. Hij stelde voor een durum te gaan eten en daar het interview te doen, mijn maag gromde instemmend.

Zoals bij bijna alle interviews begonnen we bij het begin, zijn begin.
Baz: Ik ging vroeger vaak naar optredens van bijvoorbeeld ABN waar ik ook Pita voor de eerste keer zag, zo begon ik voor het eerst rond 2000 teksten te schrijven, maar echt serieus nam ik dat niet tot ik Pita echt leerde kennen in hiphopcafé in Mechelen. Dan heb ik mijn allereerste track opgenomen die op het proefproject van 100% Mechels kwam. De bal bleef maar rollen en ik ging op zoek naar MC’s die even goed of beter waren, wat me in contact bracht met Abdel en Tonic, samen bekend als Cycluz.
Lang duurde die samenwerking echter niet: Pita zei dat ik beter solo was en dat voelde ik zelf ook, een emotionele tekst met drie brengen gaat gewoon niet. Ondertussen begon ik contacten te leggen met mensen over heel Vlaanderen wat uitmondde in de Schreeuw, die me wel veel erkenning bezorgde.

Hoe voelde je je bij de hype rond jullie hit Zomer?
Baz: Zomer was eigenlijk niet eens commercieel bedoeld, na een optreden van Loki moest Pita nog een nummer gaan opnemen en hij nam Shockproof, Drei en mezelf mee. Voor de fun hebben we dan maar een nummer gemaakt: Zomer.
De volgende dag hadden we een afspraak met iemand van de Rode Loper omdat Pita een clip wilde maken van De vuile, een nieuwe track van hem maar toen hij Zomer hoorde wist hij dat dat de hit zou worden. Toen Donna het de smaakmaker van de week maakte was de trein vertrokken.
Uiteindelijk kregen we zelfs een aanbieding voor Tien om te Zien en daar kwam veel negatiev commentaar op. Ik was er eerst ook tegen, maar in België is er geen alternatief platform met evenveel publiek. Pita verdiende dat omdat hij al tien jaar bezig is en het was ook een hele ervaring voor mezelf. Ik studeer namelijk journalistiek en zo een kijk achter de schermen heeft me natuurlijk enorm veel geleerd over de media. Het is me allemaal ten goede gekomen en als mensen daar commentaar op hebben dan is het maar zo, ik bewijs wel met mijn album dat ik ook andere dingen kan maken.

Wat vind je trouwens over de huidige situatie in de Belgische scene?
Baz: Ik heb zelf ook jaren gekeken naar Nederland en gezegd dat we duizend jaar achterlopen, maar we moeten stoppen met zo bescheiden te zijn. We moeten durven samen te werken met Nederlanders en dat ga ik zelf ook zo veel mogelijk proberen te doen. Zij weten hoe het moet en zo krijg ik mijn eigen niveau ook hoger.
Het is een triestige zaak, maar in Nederland kennen ze eigenlijk enkel Castro, hij is als enige ooit daar gaan touren en nu moet er iemand zijn die er terug naar toe gaat. Er is genoeg talent, kijk maar naar Jizz, Krypto, Mellow p en nog oneindig anderen, ‘ge moet gewoon balle aan u lijf emme’.
Ik vind het spijtig dat forums als ontspoord bijvoorbeeld de standaard zijn tegenwoordig, het is namelijk niet op internet dat je naam moet maken, maar in real-life door op te treden. Toch trek ik me niet meer zoveel aan van de rest, anders ga je zelf ook niet vooruit en je moet je eigen ding doen en werken met wie je graag werkt. Ik heb ook niet de boodschap om dingen te zeggen die andere rappers ook zeggen, je zal me nooit ‘jonko’ horen gebruiken in een tekst bijvoorneeld.

Over de toekomst kon Bazshisj alvast wat kwijt.
Baz: Op dit moment is mijn demo dus verkrijgbaar, namelijk Bombaztisch, en daarna wil ik eerst nog een mixtape uitbrengen samen met Shiryu. Op die mixtape zullen dan vooral brag ‘n boastnummers staan om op die manier te vermijden dat het album er vol van geraakt. Ik vind in feite dat er te veel brag ’n boast is en te weinig kennis op albums tegenwoordig. Op mijn eigen album, dat gepland is voor september 2007, ga ik ook samenwerken met Mohcain (GGC), Nuff Said, Cycluz en nog vele anderen waarbij ik echt wel over onderwerpen wil rappen. Natuurlijk komt er nog brag ’n boast maar dan wel over onderwerpen, niet over MC’s die er niet zijn.
Verder heb ik nu al een single opgenomen met Sage die in januari uitkomt. Er komt ook een clip van die hopelijk ook in Nederland gespeeld zal worden. Die single zal gereleased worden op het nieuwe label van Pita: ‘Showarma’ maar daar zal hij je straks meer over vertellen.

Nog shoutouts?
Baz: In overvloed: zowel mensen die ik net heb leren kennen als CC, Sage en Jav’lin als mensen ik al een tijd ken en die goed bezig zijn: A.M.O.K., Bloombury Productions, Sanctum, Jizz, Double P, Fatty K, Krypto, Nuff Said, enz. Er is genoeg talent in Vlaanderen en van deze mensen ga je zeker nog iets horen in de volgende maanden!

We besloten de trein naar Brussel te nemen om Pita nog op de rooster te leggen over zijn nieuwe label. Het treinverkeer werkte tegen en het was nog een eind wandelen, maar toen we aankwamen in de Rockfabriek waren de opnames van Cycluz bezig wat tot een chille dag zou leiden.

Een nieuw label? Vertel maar…
Pita: Het label noemt dus Showarma (show en arma: Spaans voor gewapend) en wordt binnenkort gelanceerd met twee nieuwe sites, een voor mezelf en een voor het label. Het wordt een digitaal label waarvoor ik alvast een contract heb getekend met iTunes. Zo kunnen we ook wereldwijd gaan en de kosten te drukken voor de cd’s, zo zal de artiest meer verdienen.
Begin december zal de openingsparty plaatsvinden met de eerste nummers waarop ook ik rap maar nadien stop ik met rappen en ga ik alleen nog producen. Je kunt jezelf niet in twee delen en als je iets goed wil doen, moet je je daar volledig op toe leggen.

Profetische woorden om het interview met te eindigen. De dag duurde nog even voort met opnames van Cycluz, PITA en Nupster. Samen met de beats die Baz me liet horen voor zijn album zijn het dingen die in mijn oren bleven hangen en me doen uitkijken naar de toekomstige releases in België, die ook hier te lezen zullen zijn.

Meer info: Bazshisj

Geplaatst door bowie op 8 november 2006