Baz – Punt Komma

Het was al langer bekend dat Baz ‘iets nieuws’ zou brengen, hij zou de scene veranderen naar eigen zeggen. En eerlijk gezegd doet hij ook iets speciaals, reeds vanaf de eerste luistersessie hoor je dat er enorm veel tijd en werk in heeft gestoken en dat dit zeker vruchten afwerpt. Punt Komma is niet je standaard album, maar staat bol van de dope producties en eindeloze variatie in de teksten op zowel relaxte als knallende beats. We kunnen zeker stellen dat dit een enorm diep album is met enkele persoonlijke tracks zoals Evenwicht waarin hij rapt over zijn broer die enkele jaren terug overleed. Ook nummers als Pluk de dag met Rha the Man laten weinig aan de verbeelding over. Toch maakt Baz ook plaats voor de meer rap-gerichte tracks met onder andere Powerrap (Baas over de pen / leg met de pen de basis) en vooral Overdosis, een megacollabo met Correcto, Jizz, Senz, No Exp., Nupster en Abdl. Het is duidelijk dat Baz ook hier voor talent kiest (We leveren perfectie / spitten me den Baz noem ik twee meter sessies).

Toch is het ook geen one-manshow die Baz hier opvoert, hij biedt ook ruimte voor een aardig aantal featurings. Op de openingstrack Komma komt Pita logischerwijze al meedoen, hij bewijst dat hij nog steeds kan spitten en niet enkel zit te verdikken achter de knoppen. In Pluk de dag zorgt Rha the Man voor de enige Engelstalige tint op het album, een zware druk, maar het lost het op een chille manier op. Mijn persoonlijke topper is toch Roncha die op Ellende bewijst dat we van hem en zijn A.M.O.K crew zeker nog zullen horen en uiteraard mocht ook Sage niet ontbreken op dit album met de single en bijhorende clip van Alles die reeds enkele maanden geleden werd gereleased als voorproefje.

Niets als lof dus voor het debuutalbum van Baz (zijn unreleased tracks cd niet meegerekend) die echt een zeer compleet album dropt dat niet alleen tekstueel, maar ook qua productie sterk in elkaar zit. Pita toont dat hij de kneepjes van het vak nog niet verleerd is en ook youngstar Fatty K bewijst dat hij buiten beatboxen ook een eindje kan producen en rappen. Toch bestaat het perfecte album niet: als je in je tweede track zegt: ‘al die politiek boeit me niet / volgens sommigen moet ik schrijven over Bush op beats’ en als je dan enkele nummers later Bush’ toespraak sampelt, mogen we dan spreken van hypocrisie? Och, een kleine smet op hun blazoen, het is nu alvast uitkijken naar het volgende album van het ShowArma label.

Tracklist:
01. Komma ft. Pita
02. Nachtwerk
03. Café de wereld
04. Pluk de dag ft. Rha the Man
05. Zij aan zij ft. LC Morais
06. Tijdloos
07. Verderf
08. Ellende ft. Roncha
09. Evenwicht
10. Alles ft. Sage
11. Kelder ft. Fatty K & Abdl
12. Powerrap
13. Paranoia
14. Overdosis ft. Correcto, Jizz, Senz, No exp, Nupstr & Abdl
15. Punt

Meer info: Baz

Geplaatst door bowie op 1 december 2007