Baz brengt met Tenshun en Kern Koppen de wordplay terug op ‘Oef’

Jarenlang was hij actief als rapper, maar al in 2013 zei hij in een interview met het Gazet Van Antwerpen: “Ik doe het niet meer voor de bekendheid, het is tijd voor andere gasten.” De Mechels-Leuvense rapper Baz -echte naam Bas Maes- beweegt zich tegenwoordig meer achter de schermen dan op de podia. Toch brengt hij met het nieuwe nummer Oef een sterk nieuw staaltje rap uit; vol woordspelingen en dikke funk. In gesprek over de Nederlands-Belgische samenwerking.

Het zaadje voor Oef werd geplant tijdens een concert. “Toen ik naar Het Depot hier in Leuven ging, kwam ik Tenshun tegen”, vertelt hij. “We kennen elkaar al langer van zien en horen. Op zijn vraag ‘Maak je nog muziek?’ zei ik dat ik de afgelopen jaren meer achter de schermen bezig was geweest. Maar hij kon me overtuigen om nog eens iets te maken. Ik kon natuurlijk de kans niet laten liggen om dat met hém te doen, een mc waar ik al jaren fan van ben. Hij vermoordt op deze track weer wat mensen. De nummer-1 mc van de Benelux.”

“De stijl die wij in 2008 al deden, komt weer terug. Wellicht door een drang naar nostalgie in de corona-tijd.”

In een nostalgische bui contacteerde hij Dimi Cat a.k.a. Versatell. “Hij stuurde me spontaan een hoop beats. De vorige keer dat we samen iets maakten, was in 2008, toen ik op de Verandering-tape met Kern Koppen het nummer Laatste Schakel maakte. Dus waarom zou ik hen niet ook vragen? Enkele maanden later is Oef een feit. Ik merk dat de stijl die wij in 2008 al deden, nu weer aan het terugkomen is. Dat kan te maken met een drang naar nostalgie in de corona-tijd.”

Ondanks het feit dat hij zich tegenwoordig bezighoudt met management, kruipt het bloed waar het lang niet heeft gestroomd. “Het is puur fun voor mij. Ik vind het leuk om gewoon wat losse singles uit te brengen. Als de coronapandemie voorbij is, ga ik ook geen shows meer doen. Ik heb het druk genoeg met mijn andere werkzaamheden.”

De funky beat wordt voorzien van een even swingend refrein. Baz gaat voor de volle pond als dikke Britten zonder eten, Ten bewaart de scherpte als een lenzendoos en Kern Koppen verbinden de stilte voor de storm met Usain Bolt en wat kaartspelletjes. Dit is waarom hiphop zo leuk is; een verrassing uit onverwachte hoek(en) met een resultaat om op te kopknikken.

Geplaatst door bowie op 14 december 2020