Battle of the Year 2006

Na een lang jaar wachten was het dan zover: Battle of the Year stond weer voor de deur en dit maal zou het enorm spannend worden: zouden de Koreanen in staat zijn hun wereldtitel te verdedigen tegenover een geduchte concurrent Frankrijk, vertegenwoordigd door de legendarische Vagabond Crew? Ook staat er veel op het spel: de winnaar mag een performance geven bij de Red Bul BC One in Sao Paulo (Brazil)

Battle of the Year is de officiële wereldkampioenschappen breaking die elk jaar rond 22 oktober
in het Duitse Braunschweig wordt georganiseerd. In een aantal landen worden net als in 0031 kwalificatieronden gehouden. Vanwege organisatorische oorzaken is besloten één vertegenwoordigende crew voor de hele Benelux af te vaardigen. Vandaar dus de BOTY Benelux voorronden. Dit maakt dat de strijd voor de kwalificatie slechts door de hardste B-boys kon worden gewonnen… Degenen die plaats mogen nemen op de sacred breakinggrounds profileert zich namelijk meteen op de wereldkaart.
Dit jaar was het de Floorburnin Crew uit Weert die met creativiteit en lef na een verbeten strijd de BOTY Benelux in Utrecht overtuigend van Optima Forma won om voor het eerst in de geschiedenis 0031 op een BOTY te vertegenwoordigen!

Na een ontspannende busreis georganiseerd door Solid Ground Movement, kwamen we na 15.00 aan bij de Volkswagenhalle, een kleinere uitvoering van de 020 ArenA met een capaciteit van ruim. 8.000 toeschouwers.
De persontvangst was netjes en correct, echter, na het passeren van de security werd je eigenlijk een beetje aan je lot overgelaten, noch was er een pers-/werkruimte ingericht. Hier en daar klaagden enkele cameramensen dat ze best even ergens hun spullen kwijt wilden. Aandacht voor de intercontinentale crews was er iig wel. Een van de kleedkamers (een sectie in het gebouw waar pers slechts onder begeleiding naar binnen mocht) was als mini-restaurant ingericht met een gevarieerde, gezonde catering.
Omdat het nog vroeg was, nam ik uitgebreid de tijd om BOTY eens van de andere kant te ervaren. De zaal was nagenoeg leeg, maar hier en daar waren alvast enkele crews bezig met opwarmen voor de lange avond. Op de tribune kwam ik Trix tegen, een van de hosts. Trix is een oude bekende uit de OldSkool dayz. In vroeger tijd danste hij bij de Rock City Crew in Nottingham, UK. Ooit hebben wij bij een battle in Amsterdam, midden 1983 tegenover elkaar gestaan. Tegenwoordig is Trix zo’n beetje de huis-MC voor BOTY. Na een hartelijke begroeting over en weer en de ouwe koeien, nam ik van de gelegenheid gebruik hem aan de tand te voelen.

Wie gaat er winnen denk je?
Ik geef Korea en Frankrijk de meeste kans vooral de Drifters hebben een strakke performance en tonen een enorme creativiteit. Ook de Duitsers zijn zeer goed voorbereid. De druk is enorm, maar meer vertel ik je niet! Just watch the show, will ya!

Hoe zie je de toekomst van B-boyism?
B-girlism is aardig in opkomst in Europa. De scene is groeiende. Met name het boek van Martha Cooper We B*Girlz heeft voor een opleving gezorgd. En anders wel de Nike reclame op MTV. De meiden kunnen nu daadwerkelijk zien dat zij qua skills en creativiteit absoluut niet voor B-boys onder hoeven te doen. Ja, ik zie wel gebeuren dat er op een BOTY, maar ik vrees niet eerder dan 2008, ruimte zal zijn voor een B-girlbattle voor de crews die nu volop in training zijn en vorderingen maken.

Wat is je boodschap als Oldskoola aan de Nu-Generation?
Hiphop gaat niet over gangsterism en geweldverheerlijking of dat je je vrouw een bitch of ho noemt. Natuurlijk had je B-boys die je niet zag zitten. Ik mocht jouw buttface ook niet toen we tegenover elkaar stonden! Hahaha! Maar het respect voor elkaar als ‘collega B-boy’ was altijd wel aanwezig. Je stond elkaar niet naar het leven. Dus: don’t be a freakin’ gangster! Geloof me: ik heb genoeg wannabee gangstertjes naar de klote zien gaan, omdat ze op een kwade dag iemand (of iets) van een hoger kaliber tegenkwamen dan zij, met alle tragische gevolgen van dien.
Zorg ervoor dat je je roots kent en dat je weet waar hiphop vandaan komt en hoe er geknokt is back in the days om hiphop te brengen naar de plek waar zij nu is.
Als enkele Oldskoolers van welke tak van de hiphopboom dan ook, niet hadden doorgezet om jeugd en jongeren te inspireren tot de dingen waar zij nu toe in staat zijn, was hiphop een stille dood gestorven vrees ik…
Nee, ik hou me aan de ’peace, unity, love and having fun fundamenten.

Hierop wordt Trix weggeroepen voor werkzaamheden. Na een Oldskoolhug gaan we uit elkaar.

Intussen loopt de VW-halle al aardig vol en kom ik in de gang die het ovaalvormige gebouw omringt, de Floorburning Crew plus aanhang tegen, buiten verwachting niet in het oranje maar wel met driekleur. Ze waren al eerder gearriveerd voor de pre-party, zodat ze zelfs hun optreden bij ‘RTL4 in het land’ niet eens hebben gezien, maar dat hoort bij stardom!
Het was aanvankelijk de bedoeling de jongens zo’n beetje de hele avond te volgen, maar dat idee heb ik laten varen. Een deelname aan BOTY is behoorlijk stressy en zeker voor een relatieve nieuwkomer als de FBC met de jongste deelnemer (14jr) van het evenement! Ik besluit ze rustig te laten groeperen en eens langs de andere crews te wandelen om te checken of die wat zinnigs te melden hebben.

Uit Bangkok, Thailand is Ground Slatter afkomstig. Rustige bescheiden jongens die mij allen met een traditioneel Wai gebaar (handpalmen tegen elkaar voor het gelaat, en lichte buiging) begroeten. Ze dansen nu zo’n vijf jaar en gaan niet echt voor de overwinning: het neerzetten van een goede performance voor de internationale gemeenschap is belangrijker voor hen. Hun favorieten zijn Japan en Duitsland.
Ook de Taiwanezen uit Taipeh hebben als favoriet Korea: Zij vertegenwoordigen volgens hun woordvoerder de ‘true spirit’ van de Aziatische breakers en hebben een constante strijd met de Japanners.
De Japanse crew Mortal Combat uit Osaka wordt vertegenwoordigd door B-boy Ryoma, half Frans, half Japans. Hij spreekt drie talen vloeiend. MC is 7 jaar bij elkaar. Korea en Frakrijk zijn hun grootste rivalen. Zij zien zichzelf als redelijke kanshebbers.
Ik laat de MC’ers in hun concentratie en neem mijn plek in op de tribune voor de showcases.
Zweden mocht het spits afbijten met een aardige act die wel synchroon met de muziek liep, maar niet echt spectaculair was. Ook de show van Thailand bleef erg kalm, maar hun powermoves waren wel hard. Ook hadden ze een stukje traditionele muziek ingemixt. Het geheel zag er strak uit. Last for One moest keihard knokken om hun wereldtitel te verdedigen en toonde een wervelende act, zeer gedisciplineerd, vette beats en harde powermove choreografieën. Jammer genoeg zijn de Koreanen geen poppers of lockers, maar de strak op elkaar ingespeelde Airtracks, Airflairs, 90’s, fast turtles en combinaties daarvan maakte veel goed.
Ook was er een vervelend incident. Enkele aanwezigen vonden het nodig om de Israëlische crew ‘Lions of Zion’ op boegeroep te ‘verwelkomen’. Ach, randdebielen die pogingen wagen om hiphop te vergiftigen met politiek, ideologie en religie zullen er altijd wel zijn…
De show was niet denderend maar de LOZ toonden wel samenwerking en teamspirit.
Toen was het de beurt aan de Floorburning Crew! MC Trix was erg vriendelijk en nam de tijd om het publiek te informeren over de crew met de jongste deelnemer op BOTY. Een algemeen gejuich was het antwoord. Ook tijdens de act waren het publiek en de 0031 supporters duidelijk aanwezig. Ondergetekende blèrde een potje mee!
De FBC deed beslist niet onder voor de concurrentie op gebied van show, gimmicks en de beloofde up-toprock en powermove-choreografieën. De felheid en de flava lieten wel wat te wensen over, maar deze crew is groeiende en heeft zich met een zeer goede 8e plaats zeker in de kijker gespeeld op het Internationale Podium. Coach Ruud Rullenraad kan trots zijn op zijn jongens die de gestelde doelen hebben bereikt en geschiedenis hebben geschreven als eerste Benelux én 0031 crew die zo hoog zijn gekomen. Een titel als ‘meest veelbelovende talent’ is hier wel op zijn plaats.
De halve finale ging tussen B-Town Allstars (D) en de Drifters (Korea) Tijdens deze snoeiharde battle lieten de Duitsers zien dat zij niet de eerste de beste B-boys zijn. De Windmill, uitgevoerd met een stoel tussen de benen liegt er niet om… De strijd om de 1e plaats ging tussen Last for One (Korea) en Vagabond (FRA).
Alle ogen waren op deze helden gericht. Last for One moest namelijk de wereldtitel verdedigen.
Uiteindelijk gingen de Fransen er geheel terecht vandoor met het prijzengeld en krijgen zij een geheel verzorgde trip om op de Red Bull BC One in Sao Paulo hun allerbeste showcase te tonen.
http://www.redbullbcone.com/ (site is nog ff under construction)

BOTY 2006 was naar mijn idee een waar succes. In 1983 had ik nooit durven dromen dat de B-boy scene zo enorm en wereldwijd zou worden. Aan de andere kant moet ik toegeven dat ook hier de commercie een stevige vinger in de pap heeft, maar dat juich ik toe: het feit dat B-boyism ook commercieel aantrekkelijk is, wil volgens mij wel zeggen dat de scene er een is om zeker rekening mee te houden.
Verder is er zeker een stijging van het aantal B-girls te zien. Zij hadden hun event de avond van tevoren op de pre-party. Helaas waren ze niet zo zeer vertegenwoordigd op BOTY
B-bgirl battle op BOTY2008? Dames, voel je uitgedaagd!
Ook was het erg leuk om enkele oude bekenden uit de OlsSkool en NuSkool bij elkaar te vinden. Zo liep ik ook de Blockjam/Zulunation tegen het lijf waaronder MC Sherlock Telgt (“Damn! IK had MC moeten zijn! Ik maak ze helemaal gek met mijn Duitse rhymes!”) En Daniel Huitema (Straight A’s Entertainment)
Uiteraard ben ik volgend jaar weer van de partij!

Peez & Respect 2 tha NuSkool!

Event: Battle of the Year 2006
Site: http://www.battleoftheyear.net/worldwide/boty06/
Datum: 22-10-06
Locatie: Volkswagenhalle Braunschweig, Duitsland
Bezetting: Full house (8000!+)
Damage: € 55,- (incl. vervoer vanuit 020)
Hosts : Trix (UK) – Spax (D)
Wheels a’ Steel: Kid Skraam (SWE) – Tee (JAP)
1e prijs: € 2500 + Trip naar Sao Paulo (BRA) + showcase op de Red Bull BC One
Bier: € 4,- (incl €1,- statiegeld)
Food gevarieerd, vanaf €2,50

Geplaatst door bowie op 10 november 2006