Basic – After The Smokes Clear

Basic komt uit Hengelo. Nu ben ik een paar keer in Hengelo geweest en echt boeiend is het er eigenlijk niet. Maar komt er wel boeiende muziek vandaan? In ieder geval lijkt Basic schijt aan de huidige trends te hebben, hij rapt namelijk in het Engels. Dat getuigt wel van een flink aantal ballen, want de markt waar tegen je moet opboksen is in het Engels vele malen groter dan in het Nederlands. Helaas voor Basic is het te merken dat hij gewoon een Nederlander is. De uitspraak is oke, maar er hangt toch net weer een beetje een Nederlands accentje aan vast. Misschien is het mierenneukerij, maar na een paar luisterbeurten begon het me wat te irriteren.

Inhoudelijk brengt het album weinig nieuws onder de zon. Wat gebrag en geboast, een diss (naar Relax frontman Llewey), wat weinig vernieuwend politiek gemompel, klagen over je werk. Maar op zich is alles al eens gezegd in hiphop dus het gaat om de executie. Hier slaat de Twentenaar echter ook de plank mis. Zijn stem is vrij eentonig en stroomt zo het ene oor in en het andere weer uit. De metaforen vond ik verder ook wat simpel. Geen enkele keer kwam er echt iets briljants uit. En de beats blijven niet echt hangen. Je verwacht, zeker bij de brag en boast en de disstrack, lekkere bangers. Vrijwel elke track is wel uitgerust met wat gescratchte lines uit bekende hiphoptracks, zoals je het kent van DJ Premier producties. Daar houdt de vergelijking dan meteen ook op, want knallen doet het echt niet. Nederlandse producers kunnen echt wel bangers maken, maar het productionele trio Sandman (10 tracks), Carnage (1 track) en Toni Shift (3 tracks) weet dit echter niet voor elkaar te krijgen. Verder lijkt het hier en daar soms wat slecht afgewerkt. Vooral op More Today than Yesterday die ontzettend zacht klinkt en Basic vrijwel weg wordt gedrukt door de instrumental.

Grootse dieptepunt op de plaat is de feature van Bart Apart op What’s Going On. Meneer Apart klinkt echt als een 13 in een dozijn internetrapper die qua flow niet uitkomt en spit met het enthousiasme van een depressieve gothic. Verdere hulp komt van Master Surreal en Skiggy Rapz op Pinchspitters en een zangeres genaamd Aletta op Who You Be (Questionmark)?. Echt iets toevoegen doet het eigenlijk allemaal niet.

Basic heeft te maken met iets wat ik steeds vaker tegenkom: Het boeit me gewoon niet. Dat is ook een van de redenen dat deze review pas vrij laat uit mijn digitale pen is komen rollen (tientallen sms-jes en e-mailtjes van de eindredacteur ten spijt). Ik moest me er echt toe zetten om deze plaat op te zetten. Goeie platen draai ik graag omdat ze goed zijn, slechte platen omdat ik er lekker over kan zeiken en platen als deze… Tja, ze kunnen goed op de achtergrond, maar daar houdt het op.

Tracklist
01 Intro
02 Roll with the Punches
03 Pinchspitters (ft. Master Surreal & Skiggy Rapz)
04 What’s Going On? (ft. Bart Apart)
05 After the smoke clears
06 Afterwurdz
07 9254Life
08 Mimic
09 Who You Be (Questionmark?) (ft. Aletta)
10 Just Basics
11 No Debate
12 Funky To Listen To
13 More Today than Yesterday
14 It’s All Over

Meer info: http://www.myspace.com/justbasics

Geplaatst door bowie op 5 december 2006