Banksy – Exit Through the Gift Shop

Van mozaïeken space invaders tot aan bewegende sculpturen van plastic tasjes: de zogenoemde ‘street-art’ is sinds enige tijd zelfs in de smalste pissteeg te vinden. Een van de bekendste namen uit deze ‘street-art’ scene is Banksy, die internationale bekendheid verwierf met zijn gewaagde stunts. Zo hing hij onder ander zijn eigen werk op in een aantal musea, verving hij 500 exemplaren van Paris Hilton’s cd met zijn eigen parodie, en haalde hij zelfs internationaal het nieuws met zijn schildering op de Israëlische muur bij Bethlehem. Intussen doken er zo nu en dan foto’s van ‘Banksy’ op in reguliere media, en was zijn identiteit mikpunt van wilde speculaties. In al die jaren is echter nog niemand er in geslaagd zijn ware identiteit vast te stellen. Exit Through the Gift Shop beloofde eindelijk een einde te maken aan alle onzekerheid.

Niets is minder waar. Deze film volgt namelijk de excentrieke Fransman Thierry Guetta, met zijn onafscheidelijke handycam, op een dwaze tocht door de street-art scene. Hij ontmoet daarbij bekende namen uit het wereldje, en raakt intussen steeds verder verstrengeld in hun levensstijl. Het beklimmen van daken en vluchten van de politie is hem niet vreemd. Uiteindelijk krijgt hij ook Banksy voor de camera. Thierry Guetta mag de Brit volgen bij een paar van zijn (inmiddels alweer legendarische) acties, met een bezoek aan Disney World als hoogtepunt. Om vervolgens met een bizarre plot twist de belofte waar te maken van ‘The world’s first street-art disaster movie’.

De kijker blijft achter in een staat van verwarring, met meer vragen dan bij aanvang van de film. Waarom zou Banksy ook ineens zijn gezicht prijsgeven, na al die jaren in de anonimiteit? Is er überhaupt wel een persoon ‘Banksy’, of zelfs een Thierry Guetta? Veel gebeurtenissen uit de film kunnen onmogelijk in scene gezet zijn…of toch wel? Waarom willen we dit alles zo graag weten? In dat opzicht is Exit through the Gift Shop typisch Banksy: er wordt gehint naar een politieke boodschap, er wordt gespot met populaire cultuur, alles verwijst uiteindelijk weer naar zichzelf en de kijker (consument?) heeft het laatste woord. Natuurlijk was met dit soort grappen nooit weggekomen als alles niet op een vermakelijke manier gebracht werd. Deze film voldoet aan de verwachtingen én is tegelijkertijd origineel, met als trefwoorden grappig, indrukwekkend en stof tot nadenken.

Exit Through the Gift Shop draait op dit moment in verschillende steden. Check Cinema.nl voor meer info.

http://www.banksyfilm.com/

Geplaatst door bowie op 7 oktober 2010