Banger alert: Maxo Kream en Benny The Butcher zijn ‘FOOTBALL HEADS’

Er was ooit een tijd dat de zomer komkommertijd was omdat alle rappers toen op festivaltour waren. Dat zijn ze nu nog steeds, maar steeds meer artiesten nemen on the road hun platen op of ronden ze in ieder geval op die manier af. Deze zomer hadden we al nieuwe muziek van DJ Premier (met o.a. Run The Jewels!), Westside Gunn en Lloyd Banks en zijn er nieuwe platen onderweg van Joey Bada$$ (morgen!), Mozzey en Danger Mouse & Black Thought. Je vindt ze allemaal in onze playlist-update van deze week, maar er is één track die wat ons betreft een uitgebreide recensie verdiende.

Maxo Kream – FOOTBALL HEADS
(ft. Benny The Butcher)

Een paar jaar geleden, vlak voor de coronapandemie, stond Maxo Kream met zijn speelse en harde Houston rapstijl in de Amsterdamse Bitterzoet. Wisten we toen al dat hij een van de meest veelzijdige mc’s van de USA zou worden? Eerlijk gezegd niet. En met ons vele anderen. We hoorden hem soepel trapbeats berijden, breed zijn wit-gouden gebit lachend. Maar wat wij niet wisten, wist de scene al wel; Maxo had toen al featurings met Playboi Carti, ScHoolboy Q en Travis Scott op zijn naam staan.

Op zijn nieuwste album WEIGHT OF THE WORLD (2021) sloten daar nog een aantal gigantische namen bij aan. Daarop hoorden we featurings van A$AP Rocky, Freddie Gibbs en Tyler, The Creator. Het momentum van die plaat grijpt hij weer terug door er binnenkort een deluxe versie van uit te brengen.

Op een van de singles ervan doet Anderson .Paak mee en op de andere horen we Benny The Butcher. We hebben ze allebei toegevoegd in de playlist, maar die met Benny verdient toch wel de titel van smerigste banger van de zomer. FOOTBALL HEADS lijkt sonisch op een Odd Future-joint van rond 2010, maar klinkt met een beetje fantasie ook als een huwelijk tussen Mach-Hommy en Kool Keith. Een onorthodoxe productie, een traag tempo waardoor de heerlijke flow in de spotlights staat en Maxo komt rauwer dan ooit.

De Houston mc trakteert op ongebruikelijke popcultuurreferenties in zijn bars. Hij verwijst net zo makkelijk naar WWE-superster John Cena als naar Helga uit de Nickelodeon-show Hey Arnold!, terwijl hij van de block naar het football-veld beweegt. En ondertussen nog een dealtje sluit en kopknikkend op de tribune zit. Benny krimpt in de video tot een miniatuurversie van zichzelf, die zijn weg moet vinden tussen de bierblikjes en drugsparafernalia. Het is te hopen dat Houston en Buffalo vanaf nu vaker de handen ineenslaan. BANGER!

Check de tune bovenaan in onze playlist, gevolgd door 19 andere tunes van het moment.

Geplaatst door bowie op 21 juli 2022