Bahamadia + Kev Brown

Neem een laid-back MC/Producer samen met een oude old-school female MC die voor velen al als legende door het leven gaat en vul zo een avond in de Melkweg. Jammer dat het de maandag moest zijn maar ok, lees hier hoe het Kev Brown en Bahamadia afging die avond…

Een maandagavond was gereserveerd voor Philadelphia’s grootste vrouwelijke MC oftewel Bahamadia. Samen met Kev Brown zou zij met haar “Wordplay” de Melkweg gaan rocken. Het weinige publiek werd een dik half uur na aanvangstijd bijeen geroepen voor de eerste act van de avond.

DJ Jay P had zijn plaats genomen achter de draaitafels en Kev Brown was zo netjes zichzelf en zijn DJ voor te stellen voor het publiek. Dit was meteen de eerste verrassing van de avond, namelijk dat Kev Brown zijn repertoire als MC zou gaan uitvoeren. Zelf kende ik meneer Brown alleen als de soulvolle producer van verschillende tracks en als DJ van mixtapes (o.a. the Brown album). Verrassend kwam hij ook nog eens goed uit de hoek als MC. Met pakkende beats demonstreerde Kev zijn strakke flow. Met een laid-back houding werden de lines zeer gretig gespit met een lage ondertoon. Een uitschieter was een track waarvan de productie uit de handen van Grap Luva was voortgekomen. Een regelrechte banger! Het publiek reageerde positief en waar Kev Brown in de connectie met het publiek iets tekort schoot, vulde de humoristische Jay P hem goed aan om het publiek indien nodig goed op te zwepen. Kev Brown nam ook nog plaats achter de MPC die ook opgesteld was op het podium om zo een kleine indruk te geven van de kwaliteiten op productie gebied. Een beat werd gecreëerd en zo was het DJ Jay P die hier op ging rappen. Dit beviel de gewichtige DJ goed zodat hij er nog een track achteraan plakte. Na een leuke afsluiter was dit een prima show om alvast in de goede vibe te komen voor wat komen zou…

Zo was het dat na enkele minuten Bahamadia ietwat onwennig het podium betrad. Met pet op en DJ Static on the 1&2’s zette ze meteen de vaart van de show erin door op een beat van de Engelse Ty haar razendsnelle flow live te demonstreren. Naar mate de avond en dus ook de show vorderde des te meer Bahamadia zich thuis voelde op het podium, de sfeer proefde, en zichtbaar genoot van het publiek. En damn: dat deze persoonlijkheid geen volle zalen oplevert is voor mij een raadsel. Haar ongeëvenaarde flow vond gemakkelijk zijn weg in tracks als “Spontaneity”, “Special Forces”, haar verse van “Chaos” en “Push Up Ya Lighter”, “Commonwealth (Cheap Chicks)” en de banger “3 Tha Hard Way” waarvoor de productie in de handen van DJ Premier lag. Bahamadia kwam geheel los en trakteerde ons naast haar nummers van haar album “Kollage” en EP “BB Queen” ook op nieuwe tracks als “Transcend” met een dope productie van King Britt. Hierop kwam ook vooral de relaxte Philadelphia sound goed naar voren á; la The Roots zal ik maar zeggen. Komisch was te zien hoe sneller de flow, hoe krampachtiger haar houding werd. Sentimenteel was haar Spoken Word en intiem was de open mic. De open mic waar door Bahamadia namelijk openhartig vooral vrouwelijke MC’s in de zaal werden gevraagd hun ding te doen on stage met als reden het supporten van muziek uit je eigen omgeving. Zo kwam een viertal dames op het podium vergezeld door een mannelijk MC die in zijn Freestyle duidelijk maakte dat hij hier op zijn ‘hiphop honeymoon’ was en zijn liefde betoog aan zijn vrouw in de zaal wat ook goed viel bij het publiek. De sfeer had bij de open mic al een hoogte punt bereikt wat ook te merken was aan Bahamadia die gortig bleef door kletsen. Ondanks haar lage toon wist zij ook hoge zuiver noten te bereiken wat alleen al weer aangeeft hoe verrassend ze uit de hoek kan komen.

Na een show van dik een uur en een kleine encore vertrok Bahamadia van het podium op weg naar de volgende bestemming van haar tour. Tevreden genoot het publiek nog even na, maar al snel droop men af want schijnbaar werken er ook nog mensen op deze wereld. Maar allen zullen het er ongetwijfeld mee eens zijn dat dit eindelijk weer zo’n feestje was: zo’n hiphop feestje waar de sfeer, de mensen, de muziek gewoon was zoals het hoort. Opmerkelijk was dat zelfs de huis DJ’s van de Melkweg dope platen draaiden. Juist: dat bedoel ik dus! Spijtig als je dit gemist heb, maar mogen de foto’s van de avond een schrale troost zijn.

Fixtures:
Hoogetepunt: Bahamadia
Dieptepunt: de lage opkomst
Bier: 2 euro
Toilet: gratis
Garderobe: 1 Euro
Foto’s: bij Bahamadia mocht niet worden gefotografeerd
Geluid: goed
Publiek: halve zaal. Matige opkomst.
Damage: â €14 + lidmaatschap
Cijfer: 8

Geplaatst door bowie op 16 september 2004