Bad Biology: De wansmaak van R.A. The Rugged Man op het witte doek.

R.A. The Rugged Man staat bij het hiphop publiek natuurlijk vooral bekend als de rapper die het patent heeft op de “machine-gun” stijl rap. Of als de artiest die na jarenlange activiteit pas in 2004 zijn eerste album ‘Die, Rugged Man, Die’ afleverde. Of vanwege zijn opvallende karakter, zoals Wikipedia het passend omschrijft: “Due to violent and disgusting behavior R.A. was blackballed and feared by music industry executives throughout much of the 1990’s.” Nu heeft hij echter ook samen met Frank Henenlotter een filmscript geschreven die ook door deze Henenlotter werd geregisseerd. De film draagt als titel ‘Bad Biology’ en als ondertitel ‘A godawfull love-story’ en draaide dit weekend op het Amsterdams Fantastic Film Festival.

De regisseur Frank Henenlotter heeft de afgelopen 15 jaar geen film meer gemaakt. Tot 1994 heeft hij echter vele B-horrorfilms geregisseerd als Basket case 1 t/m 3 en Frankenhooker. Deze horrorkomedies zaten vol met gore en “horrorseks”. Het wordt dus wel duidelijk dat als deze twee twisted minds de handen ineen slaan om een film te maken, dit geen alledaagse film zal worden.
Maar toch kan dit gegeven je op geen enkele manier voorbereiden op de film. De eerste zin is meteen raak. De vrouwelijke fotografe die de hoofdpersoon is, verklaart tegen de kijker in deze eerste kennismaking: “I was born with seven clits.” Om bevredigd te raken heeft ze veel wisselende seksuele partners die haar heftige orgasmes niet altijd overleven, omdat ze de controle over zichzelf in the heat of the moment wel eens verliest. Na zo’n vrijpartij volgt in minder dan twee uur vaak de geboorte van een misvormde baby, die net zo snel als ze gekomen zijn door de fotografe weer gedumpt worden. Toch slaagt ze er niet in bevredigd te raken, maar houdt vast aan het idee dat ze met een speciale taak door God op aarde is gezet. Met de introductie van een mannelijk hoofdpersoon die uitgerust is met een buitenproportioneel geslachtsdeel, die bovendien zijn eigen leven leidt, lijkt er een oplossing te bestaan. Het is zonde om meer over de inhoud van de film te vertellen, aangezien de omschrijvingen geen recht kunnen doen aan de manier waarop het op het witte doek overkomt.

Wat wel gezegd kan worden is dat de film leuk in elkaar gezet is, de regisseur heeft volkomen vrij spel genomen en trekt zich nergens iets van aan. De ene keer gebruikt hij een voice-over van één van de hoofdrolspelers om de kijker iets te vertellen, de volgende keer laat hij ze in de camera praten. Ook wordt er regelmatig een verrassende cameravoering gebruikt. Mede hierdoor blijft de film, die uiteindelijk toch op een dun laagje van bizarre seks en goede maar ranzige specialeffects is gebaseerd, toch boeiend. Enige productionele minpunt is dat in sommige scènes de achtergrondgeluiden de gesprekken iets te veel overstemmen, waardoor deze moeilijk te volgen zijn.

Ondanks het feit dat hij door R.A. geschreven is Bad Biology een weinig hiphopgerelateerde film. Wel laten meerdere rappers hun gezicht zien in de film, zoals VInnie Paz en Reef The Lost Cauze, die zichzelf spelen bij een fotoshoot. Ook R.A. zelf is te zien, net zoals Prince Paul. De laatste is ook verantwoordelijk voor de muziek bij de film. Op de soundtrack is dan ook veel hiphop te vinden, met o.a. Kool G Rap, Smoothe Da Hustler, Hell Razah, Shabazz Da Disciple, Killah Priest, Jedi Mind Tricks en natuurlijk R.A. The Rugged Man zelf. Vaak is dit leuk om te horen, maar een enkele keer is het ook ongepast en ligt het niet bepaald in de sfeer van de film.

De film is een typische horrorkomedie waarin bizarre seks een grote rol speelt. Als je kan lachen om de soort zieke humor die in deze film zit, is het zeker vermakelijk, en zijn de rappers in de film en op de soundtrack een leuke extra. Als dat echter de enige reden is om de film te kijken, zul je er weinig plezier aan beleven, tenzij Vinnie Paz die een pornomodel met een masker van een vagina over haar gezicht betast voor genoeg plezier zorgt voor de hele film.
Zelf zijn ze in ieder geval tevreden met het resultaat: ze hebben samen nog twee scripts geschreven die de komende jaren uitgebracht moeten gaan worden.

Geplaatst door bowie op 27 april 2008