Babs bespreekt het broodnodige dat anderen laten liggen op ‘Contrast’

Babs stond afgelopen weekend op Noorderslag en liet slim haar EP-release in hetzelfde weekend vallen. Contrast bevat muziek gemaakt door een buitenbeentje; niet alleen op de middelbare school bestempelde ze zichzelf zo, ook op haar opleiding als music producer zat ze als enige meisje in de klas, nadat twee anderen afhaakten. Dat maar twee procent van alle producers vrouwelijk is, vindt ze scheef, dus treedt ze naar voren als mogelijke inspiratiebron.

De jonge Leidse is maatschappijkritisch, maar laat de producties flitsen, bonken, bliepen en springen. Wie door de veelal kleurrijke en vrolijke melodieën en snelle beats graaft komt teksten tegen over bijvoorbeeld kapitalisme. En dat al luttele seconden nadat je Contrast hebt aangezet: “Kapitalisme maakt ons blut, tijd is geld / we hebben niets dus / tijd is geld, is twee keer min plus?”

Babs is niet boos, maar teleurgesteld. Vooral in de reacties op haar feminisme, zo blijkt. “Ze is niet boos, ze is kritisch / ze ziet iets, zegt wat er mis is / Als de feminist die ze is, wordt haar woord vaak betwist.” Hardop worstelt ze met een oogkleppen-dragende maatschappij die haar als boze vrouw neerzet.

Het contrast is overal

Ruiger wordt het op Koffie, maar de speelsheid in de productie verdwijnt niet. Ook niet in haar woorden trouwens: “Al die krantenkoppies houden me wakker als koffie.” De muzikale touwtjes durft ze te laten vieren, maar verliest ze het concept van haar plaat uit het oog. Het contrast is namelijk overal. Tussen koffie en Milkshake, tussen de context van haar verse en die van Willie Wartaal en ook in haar eigen lyrics: “Ik ben wakker zelfs wanneer ik slaap.”

Babs is een aanwinst voor de Nederlandse hiphopscene, en rammelt boven de zelfgeproduceerde house- en hiphopbeats aan de bestaande hokjesgeest. Ze werkt keihard mee aan haar eigen wens; vierkwarts op de dansvloer, maar toch teksten van kwaliteit. We kunnen niet wachten om ze te gaan horen op de grote festivals.

Stream:

Geplaatst door bowie op 24 januari 2023