Babbletron – Mechanical Royalty

Uit de kelders van New York dropt Babbletron hun debuut album Mechanical Royalty. Babbletron bestaat uit de twee MC’s Cool Calm Pete en Jaymanilla plus de DJ Pre. Het album is uitgebracht door Embedded en de heren hopen zo hun naam te vestigen in de hiphop scene.

Jaymanilla en Cool Calm Pete vormen samen een sterk lyrisch duo en vullen elkaar goed aan qua flow. Op ‘I Need To Be’ introduceren de MC’s zichzelf en geven de boombap snares meteen aan wat voor beats je kan verwachten op het gehele album. Pete flowt zoals zijn naam al zegt kalm en smooth. Jaymanilla heeft een zwaardere stem wat leuke contrasten oplevert en goede variatie. DJ Pre dropt hierna met ‘Special FX’ een def jux achtige beat afgewisseld met samples van Mobb Deep’s Shook Ones. Hier geven Jay en Pete de duistere sfeer verbaal goed weer. Pete kan met zijn verhaal vertellende manier van flowen het beste vergeleken worden met Slick Rick. Deze duistere sfeer wordt behouden door RJD2 die verantwoordelijk is voor deze productie op ‘The Clock Song’ waar de impressie van het nummer overigens bij de lyrics ligt.

In tegenstelling tot vorige nummers geeft ‘Interlude I’ met heerlijke trompetjes een uiterst vrolijke draai op het album. Hierna droppen de MC’s hun visie over ‘Birds’ waar ze het uiteraard over het vrouwelijk geslacht hebben. Komische en sarcastische lines. Een opzwepende snelle beat dankzij MF Doom zet hierna het tempo met ‘Space Tech Banana Clip’ waar snel op geflowd wordt. Een heel rustig tempo met een Siciliaans gitaartje en futuristische RJD2 geluiden er doorheen verzorgen ‘Chop’ die opgevuld wordt met goed klinkende scratches van Pre. Dezelfde producer bewijst met ‘Broke Down’ niet zomaar een producer te zijn, maar eentje waar we nog vaak van zullen horen. Met een sinistere beat met zachte vrouwelijke vocals op de achtergrond geeft hij de track een draai door opeens gitaartjes erbij te zetten. ‘One Shot’ is te vergelijken met de intro waar de snares het meest actief zijn in de beat samen met enkele samples. Jaymanilla en Cool Calm Pete flowen hier met een positieve vibe ondanks de tekst die enigszins negatief is. De 2e interlude zet een ongelofelijk vrolijke vibe neer met een goed klinkende Hawaïaanse gitaar dat tekstueel niet veel inhoudt behalve een goede dosis humor.

‘A.C.W.A.L.L.’ of tewel Akward Conversations With A Lovely Lady is een nummer met scherpe zinnen en woordspelingen. Jaymanilla flowt hier zuiver She said you can’t pick me up/I said you’re right, you’re too heavy But I’ll slap you on your bottom and give you a thong wedgie and are you a lesbian? yo then les-be-out!!!. Cool Calm Pete komt net zo dope op ‘One Shot’ met lines als: ladies love to dance and the bitches act picky/they from a different world like Jalisa and Whitley. De beat is inmiddels al omgeslagen naar duistere sferen en ondersteunen de flows van de MC’s prima. ‘Dope’ zorgt voor een serieuze lyric met een slome beat eronder die iets te eentonig is. Hierna volgt nog een bonus track die zeker de moeite waard is.

Dit album valt zeker in de smaak als je ook van Def Jux gerelateerde muziek houd. DJ Pre zorgt voor vernieuwende beats die goed in het gehoor liggen maar vooral voor veel variatie op het album. Met de MC’s die elkaars stijl van flowen goed combineren, ontstaan hier dope geflowde nummers over de strakke productie van Pre. Ik hoop dat Babbletron hun verdiende waardering krijgt, zodat we meer van dit uitzonderlijke trio kunnen verwachten. What can you do if you can’t turn back the clock, that’s why you keep on moving and you don’t stop! Babbletron dus…

*Tracklist: *
01. I Need To Be
02. Special FX
03. The Clock Song
04. Interlude 1
05. Birds
06. Space Tech Banana Clip
07. Chop!!!
08. Broke Down
09. One Shot
10. The Hit Man Sonnet (feat. Jungle Mike)
11. Interlude 2
12. A.C.W.A.L.L.
13. Dope
Meer Info: http://babbletron.com

Geplaatst door bowie op 10 november 2003