B-Day 2003 (breaking)

Een avondje uit in België; weer eens wat anders. Gedurfd, gevarieerd en gezellig?

Aan de vooravond van de verkiezingen in België was er een veel belangrijkere en enerverendere wedstrijd: B-Day. Tijdens dit evenement, dat werd gehouden in Gent, zouden verschillende crews hun kunsten vertonen. Een ware arena was uitgekozen als playground, de tribunes zaten goed vol, er werden platen gedraaid om het publiek warm te krijgen en overal waren B-Boys en B-girls zich aan het voorbereiden op hun eigen show. Ze hadden zelfs hun eigen oefenzaal. Het was meteen duidelijk: B-Boying leeft in België!

De avond was opgebouwd uit drie delen en uit de eerste twee moest een winnaar komen van de breakdance wedstrijd. Om 19:15 uur werd als eerste de jury voorgesteld die bestond uit een aantal breakers van zeer gerenomeerde crews zoals Sixiegrave;me Sense.

Street Rockers, een crew uit Brussel, mocht de spits afbijten. Zij zetten een sterke show neer met veel lenige moves. Pure breaking skillz. Bij de tweede crew ging het publiek pas echt luid, Psycho B-Boys was aan de beurt: 5 jonge gasten uit Gent. Duidelijk was dat zij meer een verhaal wilden uitbeelden en dat lukte ze goed. Met het verkeersbord No Breaking en een agent die de hangjeugd op het bankje in de gaten hield, begonnen ze rebels toch te breaken. Wat rustig aan begon, werd door de opzwepende Hip Hop muziek steeds ruiger en uiteindelijk verandere het bord in Go Breaking en begon de flik zelfs mee te b-boyen. Knap stukje acteerwerk ook! Op het affiche stond dat Alliance Liegrave;ge zou worden vervangen door Full Effect maar ook hun waren er niet, daarom had de organisatie nog 2 old-skool breakers weten te strikken. Opvallende maar zeker dope vertoning, de in het rood geklede ‘dikke en dunne’ die de veel aanwezige jeugd ff de roots van het breaken lieten zien.

Deel 1 van de battle zat erop, DJ’s spinden vette Hip Hop laten die niet allemaal even sterk uit de speakers kwamen. In deel 2 kwam Full Effect toch nog ff opdagen, was zeker wel de moeite waard met 2 gasten en 2 dames. Een van de b-boys had werkelijk een slangenlijf en kreeg daarmee het verdiende respect vanuit het publiek. Vision Crew, een groep uit Antwerpen, zette een solide show neer met veel krachtige moves en headspinning. Hun opvolgers, Riffboys, deden het een stuk minder.
Individuele skillz waren ok maar het was duidelijk dat zij niet zo voorbereid waren op deze show als de andere groepen. Last but not least: Gent City Breakers, een collectief van Psycho B-Boys aangevuld door o.a. 2 mannetjes van nog geen 10 jaar. Niet alleen zij steelden de show maar de groep als geheel. Hoogtepunt daarbij was wel de ‘Wild Wild West’ scene waarbij 2 cowboys de spanning opvoerden met hun pistool-spel, je weet wel zoals je in die Western films ziet: elkaar naderende cowboys die het moment van pistool trekken uitstellen. Shit was te erg, had je moeten zien!

Onaangekondigd werd er een optreden gegeven door Castro & Souli Jazzy met de single Muziek. Deze afwisseling deed de avond goed en werd gevolgd door de prijsuitreiking. Gent Ciy Breakers werden door de jury tot winnaar uitgeroepen. Zeker geen doorgestoken kaart, met een sterke choreografie, een diverse groep en hongerend naar prestaties: de terechte winnaars.

De avond werd afgesloten met 3 cregraveme de la cregrave;me groepen: Sixiegraveme Sense, Namur Break Sensation en French B-Boy Connection. Hoewel de laatstgenoemde wereldkampioen in 2001 werd, was het toch Sixiegraveme Sense uit Roubaix die uitblonk. Allemaal gekleed in witte overhemden, liepen alle moves gelijk en hielden ze het kort maar krachtig. Namur Break Sensation begon als geheel sterk maar op een of andere manier zwakte de voorstelling af bij hun individuele breakings. Jammer. Laks kwam de French B-Boy Connection over, niet echt een goed opgezette show alhoewel er een aantal b-boys en een b-girl tussenzaten waarvan je toch kon smullen. Vooral de b-lady die haar lichaam nog harder kon laten trillen dan 7 op de schaal van Richter.

De derde editie mag er volgend jaar weer komen, misschien dat het publiek dan wat dichterbij kan komen zoals bij een bokswedstrijd. Beter koop je dan 1ste rang plaatsen want dit moet je een keer meegemaakt hebben van dichtbij!

Fixtures
Hoogtepunt: Gent City Breakers/Sixième Sense
Dieptepunt: geen
Bier: 1,50 euro
Wc: gratis
Garderobe: niet gezien
Fotograferen: yeah
Geluid: goed maar niet overal
Bezoekers: circa 1000
Damage: 10 euro
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 23 mei 2003