AZ – The Format

Bij de eerste spin is al een ding duidelijk: het betreft hier een solide hiphop release met weinig featurings. AZ moet het album gaan dragen en dat gaat hem niet slecht af.
Het begin van de langspeler is al heerlijk…een smooth soulsample die gelijk een beeld oproept van schuifelende mensen op een schoolfeest. AZ meldt dat we hier te maken hebben met “the most marvelous” die “so consistent” is. Volgens hem is dit een klassieker en noemt hij zichzelf ook een genie in deze intro.
Wat maakt deze release een “classic” en wat maakt deze MC een “genius”? Misschien de track I Am The Truth die een logisch vervolg is van de intro. Of zou het de, door buurtgenoten M.O.P. aangevulde, track Sit Em Back Slow zijn. Deze zal Rick James in zijn graf achter zijn oren laten krabben als hij hoort wat er met zijn Mary Jane gedaan is. Het klinkt allemaal heel lekker, vooral de flow van AZ heeft me altijd wel aangesproken. Deze is zo smooth als de operator en strakker dan de broek van Peggy Bundy.
Het album is vrij constant van sound en kwaliteit. Er staan enkele hardere dingen op, maar de rustige tracks overheersen en ik moet bekennen dat AZ daar beter tot zijn recht komt.
This Is What I Do is zo’n track waar ik het in het begin al over had. Een hele cleane en op het eerste gehoor slappe beat waar AZ het beste van maakt. Maar wat blijkt? Het is prima te pruimen! Het is niet een nummer om op te zetten als je hype wilt worden, maar als je heerlijk aan het chillen bent en gewoon lekker achterover wilt leunen, is het een heuse “feel good” track.
AZ’s onderwerpen zijn vrij beperkt en zijn teksten vaak abstract. De boodschap ontgaat me wat dat aangaat ook. Wat in zijn teksten wel regelmatig de revue passeert is het verleden, wat samen met de vaak op de Soul Show gebaseerde muziek een goeie combintaie is en het plaatje compleet maakt.
Een paar uitspringers zijn Sit Em Back Slow (een van die hardere nummers met de First Family members M.O.P.), The Format (deze keer een originele/niet-standaard DJ Premier productie) en Animal (een track waarin een Biggie sample de track maakt).

Na de CD geluisterd te hebben is het feest nog niet voorbij! Een meegeleverde DVD brengt het nodige bonus materiaal: 2 videoclips (The Format en The Come Up, een track die niet op het album staat – ook een lekkere Primo productie) en een stuk van een live show van AZ met onder andere Capone en Cormega in de SOB’s in New York. Geen slechte bonus!

Het album The Format is dope, alhoewel ik me afvraag wat nou daadwerkelijk “the format” is. Naar mijn idee slechts de titel, zoals bij het gros aan de albums het geval is. Niet alle tracks zijn even sterk, maar slechte nummers zitten er niet tussen. Featurings zijn spaarzaam en vooral van onbekende mensen, wat vaak een minpunt is, maar hier goed uitpakt. De DVD is een heel leuk kadootje van Sint AZ en ook zeker de moeite waard.

Tracklist:
1. I Am the Truth
2. Sit ‘Em Back Slow ft. M.O.P.
3. Get High 4. Make Me
5. Games
6. Rise and Fall ft. Phonte, Rapper Big Pooh
7. Animal
8. Doing That! ft. Jha Jha
9. This Is What I Do
10. Format
11. Vendetta ft. Bobby Ra’Lov
12. Game of Life
13. Royal Salute [bonus track]

Meer info: www.myspace.com/azofficialmyspace

Geplaatst door bowie op 23 december 2006