Avogadro – Home Free

Avogadro heeft een groot deel van zijn jeugd doorgebracht in Mogadishu, Somalië en zegt vooral te worden geïnspireerd door zijn herinneringen aan de burgeroorlog en zijn sociale leven in het algemeen. De Rotterdamse rapper wil zijn mening laten horen en zegt niet de persoon te zijn die van stijl zal veranderen, omdat anderen daarnaar vragen. De vraag is dan ook of de uitgesproken mening van de rapper goed wordt ontvangen bij de luisteraars.

Het album kent qua beats geen keiharde bangers die boven de andere beats uitstijgen, maar daarentegen komt Home Free op sommige punten wel verfrissend over. Bij tracks als Like a Bitch or Like a Queen en Finally (feat. Kenny Weed) zorgt de beat al gauw voor een relaxte sfeer rondom de track.
Maar ook bij serieuzere topics blijft deze vibe aanwezig. De sound verandert weinig en de teksten blijven vrij simpel, terwijl je eigenlijk verwacht dat de rapper op dit soort momenten zijn mening en gedachtes duidelijk wil uiten. Het gebrek aan afwisseling in sound en benadering van bepaalde onderwerpen kan ervoor zorgen dat het album al snel gaat vervelen. Daarnaast is Avogadro niet altijd even goed te verstaan, met Such A Long Time als dieptepunt.
In veel tracks zijn zangsamples en refreintjes aanwezig. Niet iedereen zal dit kunnen waarderen, maar vaak sluit het goed aan bij de beat en de track. Een goed voorbeeld hiervan is Song for the Motherland, één van de sterkere tracks van het album.

Op het album Home Free zijn de invloeden van de burgeroorlog wel te herkennen, maar dit komt niet tot uiting in diepgaande teksten of een serieuze aanpak. Gezien de achtergrond van de rapper is toch te verwachten dat dit aanwezig is, zeker bij bepaalde titels. Eigenlijk zijn de teksten hier te simpel voor en is de beatkeuze niet altijd even lekker.
Home Free is zeker geen slecht album, omdat het op sommige punten met een aantal lekkere tracks zeker verfrissend is. Maar al met al is het te veel van hetzelfde. Vaak trekken de beats de aandacht en het taalgebruik laat af en toe wat te wensen over. Hierdoor lijkt het mij geen album dat lange tijd beluisterd zal worden.

Tracklist
01. Day one
02. Do U believe it (feat. DJ Silence)
03. Deserve
04. Speak up (feat. Conceptz)
05. Like a Bitch or like a Queen
06. Such a long time
07. We don’t play (feat. Politix)
08. Music Policy
09. Just tell ’Em
10. Home Free
11. Love & Trust
12. True Warchild
13. Finally (feat. Kenny Weed)
14. Song for the Motherland

Meer info

Geplaatst door bowie op 28 mei 2009