Avi – Odium

Na de verstikking van lollypop-lik-lyrics en de te strakke Gucci riem, is er reden tot hoop bij het starten van Odium. Een comedian sneed het probleem van glimhop eens aan in een sketch: “When did ‘Fight The Power’ become ‘Wait ’till you see my dick?’” Met Avi heeft hiphop weer een kritische, eigenzinnige mc waar het mijn inziens aan ontbreekt.

Onheilspellend en energiek is de opener Vergadering, waar ook een clip bij geschoten is. De track is een controversiële cocktail: machtsverhoudingen, leugenachtige media, hoge piefen et cetera. Een vurig refrein plus de aparte flow van Avi in combinatie met de klapper van een beat garanderen een sterke opener. “We zitten allemaal bij de stropdassen en pakken neer!”

De Utrechtse artiest haalt in Rectificatie de rol van Nederland in de slavernij uit de doofpot. Avi trekt gedurende de track een lijn tussen slavernij destijds en moderne slavernij. De vocale samples met een solide beat en Avi’s verbeten stijl van rappen maken de track in krap vier minuten bijzonder. Avi’s statement wordt duidelijk en het is helder dat deze mc hart voor de zaak heeft.

Lies verschilt in een aantal opzichten van de voorgaande nummers. Avi switcht naar het Engels en naar spoken word. De nodige conspiracy theories passeren de revue en Avi vermeldt direct dat deze track niks zal veranderen aan de ingenestelde leugens in het systeem: “And don’t worry, because my little speech here won’t change a thing.” Het betoog van Avi duurt maar liefst 5 minuut 10, wat misschien iets te langdradig is voor spoken word.

Avi kan met Nederlands en Engels uit de voeten. Verder toont Avi ook dat hij reggae-invloeden heeft, zijn zangerige flow komt op reggae beats meer tot zijn recht. Stinking Cartel, met zanger Ilias in het refrein, doet denken aan een zonnetje, Ice Tea inclu citroen en stamper. Heerlijke zomertrack!

In de track Zielsverwant krijgt Avi back-up van Jace. De laatstgenoemde dropt een aanstekelijk refrein. Avi vertelt over de liefde die hem bedrogen heeft. Tijdens de track ontstaat twijfel of het om een dame van vlees en bloed gaat of over de vrouwelijke personificatie van hiphop. Deze kwestie wordt in het slot onthuld: “Hiphop, ook al ben je me niet trouw / mijn toekomst die ik opbouw doe ik met jou.” De afsluiter Cursed is zeer dreigend en de beat van Distrikt is verwoestend. Avi’s stemgebruik gaat volledig mee in deze vibe en dat zorgt voor een sterke afsluiter.

De liefhebbers van monnie-albums over huurauto’s zullen deze plaat niet snel opzetten. Avi’s kritische en soms haast paranoïde teksten kun je het beste aandachtig beluisteren. Sterk punt is dat woede niet overheerst maar dat Avi zijn opwinding ook in zang kan uiten. De zang heeft ook z’n nadelen, vaak wat betreft de verstaanbaarheid van de tekst. Over het algemeen serveert Avi hier food-for-thought als voorgerecht en dat als gratis download. Misschien is een liveband een goed concept voor Avi, want op beats uit een blikkie komt zijn muzikaliteit niet geheel tot haar recht.

Odium is nu uit en kun je hier downloaden. Check voor meer informatie www.checkavi.com of www.hofvanjaeden.com.

Tracklist:

01. Vergadering
02. Wonder onder Wonder (met RealiTijd)
03. Rectificatie
04. Durf (met KRZ)
05. Lies
06. Diseases
07. Bad Place
08. Stinking Cartel (met Ilias)
09. Zielsverwant (met Jace)
10. Hype Hop (met Ongezond)
11. Broeder Samuel
12. Cursed

Geplaatst door bowie op 3 mei 2010