De Kanye-hypetrein rijdt op volle toeren nu hij alles en iedereen dingen heeft laten zeggen over zijn nieuwe album. DONDA verschijnt als alles goed gaat morgen – maar bij Kanye West weet je ’t nooit zeker. Er kan zomaar nog getweakt worden aan de mix of aan de beats. Maar wie goed oplet, kan al een nieuwe Ye-productie vinden op Spotify; A Wise Tale van Abstract Mindstate!

Weet je nog dat Kanye vorig jaar een foto tweette van zijn memoboard op kantoor, waarop een roster van zijn nog te lanceren YEEZY SOUND-label prijkte? Het label is inmiddels van naam veranderd; de klinkers zijn eruit en wat overblijft is YZY SND. De eerste plaat die op dat label gaat droppen is van Abstract Mindstate, een cultrap-duo uit Kanye’s thuisstad Chicago. Ze hebben al sinds midden jaren ’00 geen nieuwe muziek meer uitgebracht.

E.P. Da Hellcat en Olskool Ice-Gre vormen een van de weinige hiphopduo’s die bestaan uit een man en een vrouw. Ze kwamen begin jaren ’90 bij elkaar als Abstract Mindstate in Mississippi, maar keerden al gauw terug naar hun geboortegrond. Daar, in Chicago, werden ze onderdeel van de lokale scene waaruit later onder meer Twista en Lupe Fiasco oppopten. Ze zijn het meest bekend van hun werk met West op hun debuutalbum We Paid Let Us In!. Kanye’s carrière zou niet veel later een flinke spurt maken.

Later rapte ‘Yeezy’ ook op Welcome 2 Chicago, een single van hun tweede maar nooit verschenen album Still Paying. Greg Lewis, beter bekend als de mannelijke helft van het duo, begon achter de schermen te werken. Hij werd een A&R-agent en hielp Kanye om G.O.O.D. Music van de grond te krijgen.

In 2018 werd hij gebeld door Kanye, om mee te helpen met de roll-out van de vijf albums die Kanye toen produceerde. Daar maakten onder meer Pusha T’s Daytona en Kids See Ghosts van West en Kid Cudi onderdeel van uit. Omdat Kanye toch al op de stoel van executive producer zat voor Jan en alleman, pushte hij ook Lewis om de innerlijke Olskool Ice-Gre te kanaliseren en weer eens achter de mic te gaan staan in plaats van de zaken regelen.

Ook Mitchell, inmiddels een gezondheidsspecialiste, werd ingevlogen naar Calabasas om te beginnen aan de opnamesessies. Drie jaar lang werd er af en aan gewerkt aan een album: Dreams Still Inspire. Inmiddels is het album van de snijtafel af en werden de 25 nummers ingedamd tot 14. Kanye West tekent voor alle producties. Het is de eerste keer dat Kanye alle nummers op een plaat produceert waarop niet zijn naam prijkt sinds Common’s Be uit 2005. Sterker nog; hij heeft alle crate digging voor Dreams Still Inspire helemaal zelf gedaan, op zoek naar samples.

Daaruit is een geluid naar voren gekomen dat het nieuwbakken label nu typeert als ‘Adult Comtemporary Hip Hop’. Op de eerste single A Wise Tale wordt duidelijk hoe dat klinkt; alsof de chop-up-the-soul-Kanye plots weer opdook in de studio. We zijn benieuwd naar het hele album van dit underground duo. Onder meer Tony Willaims en comedian Deon Cole zullen erop te vinden zijn, net als Ye zelf.

Dreams Will Inspire verschijnt op 6 augustus via YZY SND. Eerst de eerste single checken hieronder. Én morgen het nieuwe album van Kanye zelf, natuurlijk.

Meer Tracks