De in Engeland geboren IDK bracht afgelopen vrijdag zijn nieuwe album USEE4YOURSELF uit. De meest opvallende track op de tracklist ervan is een possecut waarop gasten Westside Gunn, MF DOOM en Jay Electronica meedoen. Yes, dat is een line-up die bepaalde hiphopliefhebbers doet watertanden, dus openen we deze week onze Spotify-playlist ermee.

Hoewel de vocalen van DOOM maar in twee bars te horen zijn, is IDK trots op wat hij bewerkstelligd heeft. Het is namelijk niet de familie van DOOM die de zeer korte bijdrage heeft gecleared, maar de gemaskerde villain zelf, zo laat hij weten in een gepinde YouTube-comment.

Op een geweldige instrumental opent Westside Gunn, die wel raad weet met het nog drumloze deel van de productie. Zodra ‘Ignorantly Delivering Knowledge’ het stokje overneemt, lijkt hij een innerlijke 00’s-Kanye energie te kanaliseren. Kruislinks op de possecut horen we bekenden van elkaar. Afsluiter Jay Elec werkte al eens met DOOM op Light Years, en DOOM en Gunn waren ook al eens samen op een project te horen.

En dat refrein waaromheen de verses werden gebouwd? Die komt uit het tijdperk waarin Lil Wayne nog een achtergrond-danser was; uit Still Fly van Big Tymers. Zodra het begint wordt een onverwachts invallende 808 aan de instrumental toegevoegd, diep in het nummer, waarmee er een extra dimensie aan de beat wordt gegeven. Alsof Red een extra kickstart krijgt.

Al in april, net nadat hij een single had uitgebracht met Migos-rapper Offset, opende IDK een Reddit-pagina om Red te teasen bij zijn fans. Hij wist nog niet wanneer de single ging droppen, maar wilde al wel alvast het artwork en de featurings kwijt. Het artwork is echter niet rood- maar blauw gekleurd, met een goede reden. Voor die reden moet je wel goed inzoomen.

“I see blue but I thought it was red ’cause that’s what they taught me. And there’s no way to describe it to you… So how do we know if we see the same thing, if we can’t even say that we see the same thing? If me and you can literally talk about colors, and we’re not advanced enough… society, humanity, whatever you wanna call it… to know if we actually even see the same colors then how can we say there is no God?”

DOOM rapt slechts tweeënhalve bar, die ook nog eens gerecycled worden, als een soort extra chorus.

Damn, showboatin’, gettin’ greedier / Doin’ shows for feds on social media, Wikipedia

We zijn niet ondankbaar voor elk nieuw woord dat we MF DOOM horen spitten, maar een langere verse had niet misstaan. En dat geldt stiekem voor alle gastbijdragen die IDK gestrikt heeft voor zijn track. Jay Electronica’s uitstekende verse vol knowledge wordt eveneens bruut afgekapt, en de intro van Gunn duurt ook maar acht maten.

Het is daardoor des te knapper dat IDK van alle losse componenten een uitstekende en alsnog ronde track heeft kunnen maken. Red is alles behalve een halffabrikaat. De track heeft soul, bars, kennis, flows, een continu gepassioneerde delivery en knalt ontzettend hard. Beter ga je de week niet kunnen starten.

‘Red’ is een van de twintig nummers in onze wekelijkse Spotify-selectie! Streamen en abonneren doe je hieronder.
Morgen lichten we weer drie tunes ervan voor je uit!

Meer Tracks