In 1996 bracht Kool Keith zijn eerste album los van de legendarische Ultramagnetic MCs uit. Toch was het geflipte Dr. Octagonecologyst in de ogen van zijn publiek nu ook weer geen solo album. Hij belichaamde weliswaar de door tijd en ruimte reizende buitenaardse gynaecoloog met de naam Dr. Octagon (evenals Mr. Gerbik, de “half sharkalligator, half man” met lila huid), maar deed dat volledig op beats van Dan The Automator en met scratches van DJ Qbert.

Het trio leverde een album af dat geheel terecht als de meest bizarre hiphopklassieker van de jaren ’90 bekend staat. Wie in de absurditeit van Dr. Octagon mee kon gaan genoot er intens van, en hoewel Keith op elk van zijn volgende albums onder talloze aliassen nog steeds even onnavolgbaar bleek, heeft hij nooit meer zo’n klassieker afgeleverd als hij deed onder de naam Dr. Octagon.

Tien jaar na die plaat werd The Return of Dr. Octagon aangekondigd, maar daarop besloot hij samen te werken met producer Fanatik J. Zowel Kool Keith als het label dat de plaat uit zou brengen kregen het uiteindelijk aan de stok met Fanatik J, en hij werd vervangen door het trio One-Watt Sun. Daar werkte Keith nog even mee samen, voordat ook hij ruzie kreeg met platenlabel en zij de plaat uiteindelijk zonder zijn medewerking en goedkeuring uitbrachten.

Sindsdien werd het stil rond Dr. Octagon, maar Keith heeft zich inmiddels herenigd met Dan The Automator en Qbert, en het trio brengt op 6 april Moosebumps: An Exploration Into Modern Day Horripilation uit. Dat de groep The Return of Dr. Octagon buiten beschouwing laat blijkt wel uit het feit dat Kool Keith deze nieuwe plaat tegenover The Fader met gepaste bombarie omschrijft als “één van de beste tweede albums ooit opgenomen.”

De eerste single Octagon Octagon klinkt in elk geval veelbelovend.

Meer Tracks