Atmosphere-Lucy Ford

Atmosphere bestaat uit emcee Slug en producer Ant. De groep zit op het Rhymesayers label waar o.a. freestyler Eyedea ook dingen op dropt. Lucy Ford is het vervolg op de twee 12 inches die Atmosphere eind vorig jaar uitbracht: Ford One en Ford Two.
De EP is sterk afwisselend, van rustige tot wat hardere nummers. Allerlei interessante, of minder interessante, zaken worden aangesneden: ochtendmasturbatie, zelfmoord, vrouwen, tatoeages, dromen, hiphop, etc. Slug is een meester om die onderwerpen zo op tafel te leggen dat de teksten als het ware gaan leven. Hij rapt alles met een passie waar menig rapper niet aan kan tippen. Op verschillende boards las ik discussies of hij de beste emcee van het moment is. Meningen zullen verschillen, maar tracks als ’Don’t Ever Fucking Question That’, ‘The Woman With The Tattoed Hands’ en ‘If I Was Santa-Claus’ bewijzen zijn genialiteit. Strakke flows afgewisseld met een soort offbeat geschreeuw maken de nummers erg dope. De beats passen meestal perfect bij sfeer die Slug probeert te creëren.
Verder is de EP erg fris en, niet onbelangrijk, van zeer goede kwaliteit, iets wat mij erg goed stemt. Een nummer als ‘Nothing But Sunshine’ was al gereleased op de eerste verzamelaar van het Anticon label, maar toch weer opnieuw opgenomen, vanwege de slechte kwaliteit van het eerste exemplaar. De EP zal veel hiphopliefhebbers aanspreken en de extra track verborgen achter het laatste nummer met El-P is ook een grote aanrader. Nu maar wachten op het album.

Geplaatst door bowie op 31 december 2001