Atmosphere + Brother Ali

Brother Ali en Atmosphere trokken in een flinke bus door Europa. Een van de tussenstops: De Ekko in Utrecht. Brother Ali's eerste bezoek aan Europa en Atmosphere's eerste keer met een live band. Can you imagine how much fun we we're having?

Voor een maandagavond was de Ekko in Utrecht flink volgestroomd. Niet gek ook, de line-up beloofde aardig wat: Atmosphere + band en Brother Ali, rechtstreeks uit het Amerikaanse hoge noorden. Het aangekondigde voorprogramma was geschrapt, dus was de eer aan Brother Ali om de avond te openen. Samen met DJ BK One betrad de hiphop albino het podium met een introducerende rap over een scala aan bekende beats. Hierdoor kwam het publiek alvast lekker in de stemming waarna Ali over kon gaan tot tracks van zijn album Shadows On The Sun. Tracks als ‘Room With A View’, ‘Prince Charming’ en ‘Forest Whitiker’ werden afgewisseld met tracks van de Champion EP en nieuw materiaal. Ali is een goede performer met een goede chemistry met zijn DJ en het publiek. Het grootste gedeelte daarvan leek aardig onbekend te zijn met Ali’s repetoire, maar met elke track (vooral de nieuwe track over zijn zoontje die hij acapella ten gehore bracht) won hij meer en meer fans. Hoogtepunt van interactie was de uitro van ‘Star Quality’ waarbij bijna de volledige Ekko het ‘Ho-ha-he’ aan het meeroepen was.

Na een korte, verder niet heel erg bijzondere set van BK One klom de begeleidingsband van Atmosphere MC Slug het podium op. Slug zelf kwam gewoon door het publiek naar het podium gelopen. Ik had mijn twijfels over het gebruik van een band, maar het blijft toch erg tof om die bekende basslijntjes of pianoriedeltjes live te horen. De muzikanten hadden hun instrumenten duidelijk onder de knie en zorgden voor een hele andere vibe bij veel tracks. Topper was de uitro van ‘Little Man’ waarbij de band heerlijk aan het wegjammen was. De gitarist zorgde waar nodig voor de, normaal gesamplede, stemmetjes. Hoewel er een lekkere sfeer hing en het gebruik van instrumenten alles een stuk levendiger maakte, stond het publiek er maar wat stilletjes bij. Pas aan het einde van de show kwam er wat beweging is, tijdens ‘Shrapnel’ ontstond dan eindelijk de eerste pit van die avond. Slug zelf blijft live een goede MC, al was het wel te merken dat de tour het nodige van de conditie van de rapper had geëist. Later in de show was Slug echter weer helemaal in zijn element. Mooi moment was toen de hele Ekko op Slug’s aangeven met twee vuisten omhoog stond. De show bevatte tracks van elk Atmosphere album en zelfs een track van de meeste recente Felt plaat.

Hiphop met een live band kan verkeerd uitpakken, maar in het geval van Atmosphere was dit duidelijk niet het geval. Goede muzikanten die de muziek levendiger weten te maken en de show, zeker in een locatie als de Ekko, net dat beetje meer weten te geven. Brother Ali heeft duidelijk laten zien dat hij live zijn mannetje staat. Grootste vraagteken van de avond was echter het ontbreken van ‘Cats Van Bags’ op de setlist. Slug + Atmosphere + Band zou toch automatisch garant moeten staan voor deze knaller, maar dit was helaas niet het geval. Ondanks dit gemis was dit duidelijk een show waar je bij had moeten zijn, zeker voor de schandalig lage toegangsprijs.

Fixtures:
Hoogtepunt: Brother Ali, band
Dieptepunt: Geen Cats Van Bags!
Bier: 1,70 euro
WC: gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: Alle Atmosphere en Brother Ali CD’s plus nog wat Rhymesayers spul en 3 t-shirts, allemaal voor een tientje per stuk
Fotograferen: Ja
Geluid: Goed
Bezoekers: Bijna helemaal uitverkocht
Damage: 8 euro
Cijfer: 8,5

Geplaatst door bowie op 7 februari 2006