A$AP Rocky – At.Long.Last.A$AP

A$AP Rocky werd afgelopen dinsdag door een leak gedwongen om zijn tweede major album een week eerder dan gepland uit te brengen. Vandaar dat het album niet pas vanaf 2 juni, maar sinds begin deze week al op Spotify staat. Hoewel Rocky niet de eerste was die experimenteerde met het soort chopped & screwed beats met heftige bassen, was hij wél degene die het geluid populair maakte met singles als Peso en Purple Swag, die uitkwamen nog vóór zijn officiële debuut in 2013. Na dat album werd het rustig qua A$AP Rocky releases. Zo werd er een complete A$AP Mob plaat geschrapt van de agenda en werden zijn solosingles schaars. Tot hij vorig jaar de track Multiply losliet, waarmee hij ‘Flacko Season’ opende.

AtLongLastASAPCover2015

En het hield daarna niet op, want anderhalve maand later verscheen Lord Pretty Flacko Jodye 2, een vervolg op Pretty Flacko. Twee nieuwe A$AP bangers in korte tijd; dat moest er wel op duiden dat het album eraan zou komen. En zo geschiedde. Zo kwamen ook de singles M’$ en Everyday online, evenals een video voor L$D, waaraan men de sfeer van het album al kon proeven. Het goede nieuws daaraan? Het is vrij van EDM drops, 2 Chainz features en radiosingles, in tegenstelling tot voorganger Love.Live.A$AP. Sterker nog, er staat überhaupt weinig radiovriendelijke muziek op At.Long.Last.A$AP.

Toch is het nog steeds een A$AP Rocky album en klinken de meeste tracks zoals je mag verwachten van de A$AP Mob vaandeldrager. Langzame, druggy ballades zoals L$D (een ode aan het sex hebben onder invloed waarop Rocky alleen maar zingt!) en Jukebox Joints worden afgewisseld met bangers als Lord Pretty Flacko Jodye 2 en Max B. Hoogtepunten zijn talrijk: na Brand New Guy, Hands On The Wheel en PMW is er weer een nieuwe A$AP Rocky x ScHoolboy Q track die niet onder doet voor zijn voorgangers en is er het sfeervolle Everyday met Miguel die een Rod Stewart-sample aanpakt op een Mark Ronson productie. Nooit gedacht dat A$AP Rocky’s stijl zich perfect zou lenen voor een collabo als deze, maar niets is minder waar. Daarnaast heeft hij UGK op een track (zowel Bun B als wijlen Pimp C doen mee op Wavybone), experimenteert hij met flows op het korte maar krachtige JD en werkt hij samen met ‘Pretty Flack Sr.’ Mos Def op de laatste track Back Home, waarop de begin dit jaar overleden A$AP Yams een grimmige uitsmijter weggeeft. Maar het absolute hoogtepunt op At.Long.Last.A$AP is de sfeer. Het goede woord hiervoor moet ondergetekende nog vinden, maar het zit tussen druggy, trippy en grimy in. De veelal langzame producties zijn van hoog niveau en dat is te danken aan onder meer Rocky zelf, Danger Mouse, Hector Delgado en Kanye West die een vinger in de muzikale pap hebben. Naast hen zijn er maar liefst vijf muzikale featurings weggelegd voor de in één klap bekende, maar voorheen dakloze muzikant Joe Fox, die A$AP Rocky toevalligerwijs in Londen ontmoette. Een enorme bijdrage aan de sfeer op het album. Als er een minpuntje aangewezen moet worden, is het dat tracks als Excuse Me en Better Things wél in de lijn van het album passen, maar individueel weer niet zo sterk zijn en/of geen replay waarde hebben.

At.Long.Last.A$AP is een coherent geheel. De man die zo’n anderhalf jaar terug twee zeer matige optredens gaf in de Melkweg, bewijst een studioartiest te zijn, want albums maken kan ’ie zonder meer. Een luisterbeurt voelt als een trip door de nieuwe wereld van A$AP Rocky en die trip is het maken meer dan waard. Deze gaat ongetwijfeld meedoen in de bovenste regionen van de jaarlijstjes van 2015.

Tracklist:

01. Holy Ghost (ft. Joe Fox)
02. Canal St. (ft. Bones)
03. Fine Whine (ft. M.I.A., Future & Joe Fox)
04. L$D
05. Excuse Me
06. JD
07. Lord Pretty Flacko Jodye 2
08. Electric Body (ft. Schoolboy Q)
09. Jukebox Joints (ft. Kanye West & Joe Fox)
10. Max B (ft. Joe Fox)
11. Pharsyde (ft. Joe Fox)
12. Wavybone (ft. Juicy J & UGK)
13. Westside Highway (ft. James Fauntleroy)
14. Better Things
15. M’$ (ft. Lil’ Wayne)
16. Dreams (interlude)
17. Everyday (ft. Rod Stewart & Miguel)
18. Back Home (ft. Mos Def, Acyde & Yams)

Geplaatst door bowie op 28 mei 2015