Arts The Beatdoctor – Progressions

Er is nogal wat voor nodig geweest om deze release uit te brengen. Zo ongeveer alles ging fout in het productieproces. Bijvoorbeeld de hoes maar ook het vinyl moest herdrukt worden, en dit allemaal met de releaseparty al in zicht! Het is in meerdere opzichten een bijzondere release geworden, deze EP van de beatdoctor. Voor het jaren 80 gevoel is hij verkrijgbaar op dubbel 7" vinyl (dertigers weten!). Daarbij krijg je dan ook nog eens een met de originele ‘coverart’ bedrukte Progressions creditcard. Mbv de code op de kaart kun je via de site van het label Beats Broke de EP in zeer hoge kwaliteit binnen halen. Als bonus zit er dan ook een instrumental mp3-tje van het laatste nummer bij. Wil je géén vinyl dan kan je voor de helft van het geld ook alleen de digitale versie downloaden.

Progressions begint instrumentaal met de titeltrack die aan de ene kant alle kanten opgaat maar toch duidelijk éénheid uitademt. De terugkerende drums en de aanstekelijke klanken van een snaarinstrument zorgen hier o.a. voor. Dit nummer is uit tientallen zo niet honderden sounds opgebouwd waar je er per luisterbeurt meer van ontdekt maar ook bij de eerste luisterbeurt klinkt het al goed.

De tweede track Be Alright is met de toevoeging van twee gastvocalisten veel meer een liedje dan het instrumentale Progressions. Skiggy Rapz rapt, begeleidt door fijne hoge pianoklanken, over het artiest zijn en de zin van het rijmen; “Every artist now and then knows the feelin’ / Of not reachin’ that point of were they use to be in” en “16 bars to explain why I rhyme doesn’t rhyme / But when I rhyme I do it so then I’m doing fine.”. Wudstik (van D.A.C.) neemt de zangpartijen in het refrein voor zijn rekening en dat klinkt zeker niet onaardig; “Do it for yourself and you will be alright”. Meditate begint rustig en lijkt lange tijd voorspelbaar.

Pas bij de tweede luisterbeurt valt de vrij spelende vervormde blazer op. Laatste track Sleep is een remix van het Pax & Pry nummer dat vorig jaar op hun A Day At The Office album stond. In feite is het naast een remix ook een rerecording want Pax (kort voor Paradox) heeft zijn teksten opnieuw opgenomen. Zijn zware stem past perfect op de lome compositie van Arts. Vanwege deze keuze bij de tracktitel is deze hernieuwde uitwerking van Sleep toch net even iets beter dan het origineel. De niet snel saai wordende bonus instrumental onderstreept de schoonheid van dit slaapliedje nog eens.

Tracklist:
01. Progressions
02. Be Alright met Skiggy Rapz & Wudstik
03. Meditate
04. Sleep (Arts The Beatdoctor Remix) met Pax
05. Sleep (Arts The Beatdoctor Remix) (Instrumental)

Meer info

Geplaatst door bowie op 7 augustus 2008