Sport en kunst komen samen in hét streetball-court van Nederland

Samen met BuurtLAB en de basketballers van Concrete Lions heeft Rewriters010 een plan ingediend om het straatbasketbal in Rotterdam een ongekende impuls te geven. Het zou de voorlopige kroon vormen op een ambitieus traject dat we in 2017 ingezet hebben, en waarop sport en kunst elkaar op een bijzondere manier versterken. Nu is het aan de stadsjury van CityLab010 om te bepalen of het zogenoemde ‘ArtCourt’ er daadwerkelijk gaat komen. Meer weten over ons plan? We leggen het je graag uit!


Pigalle in Parijs, een belangrijke inspiratiebron voor het ArtCourt dat hopelijk in Rotterdam verschijnt.

3×3 Basketbal, ook wel straatbasketbal of streetball genoemd, leeft in Rotterdam. De havenstad is altijd al een pijler van straatcultuur in Nederland geweest, en het zal daarom niemand verbazen dat Rotterdam ook op het gebied van deze sport een broeinest van talent is. In deze lossere, op kleinere velden gespeelde variant van basketbal, nemen teams van drie spelers het in de buitenlucht tegen elkaar op. Tijdens de zomerspelen van 2021 zullen acht teams bovendien om Olympisch goud strijden in deze inmiddels Olympische sport.

Voor Rotterdam ligt hier een uitgelezen kans om zich op te werpen als dé streetball-stad van de Benelux door talent uit de stad te stimuleren én het straatbeeld te verfraaien. Vanaf 2020 en daaropvolgende jaren willen Rewriters, Concrete Lions en BuurtLAB daarom samenwerken om een 3×3 court te realiseren, waarop wekelijks een aan aanbod van basketbal-activiteiten, toernooien of clinics te vinden is.

Concrete Lions
In Rotterdam zijn er naast de bestaande basketbalclubs de Concrete Lions. Dit is een grote en talentvolle groep die tot de streetball subcultuur behoort en inmiddels als community 5 jaar bestaat. Concrete Lions bestaat momenteel uit ongeveer 150 sporters. Voor de programmering op de 3×3 courts zijn zij de perfecte partner om mee samen te werken. Dankzijn hun kennis wordt het betreffende court niet alleen verfraaid voor het oog, maar voldoet het ook aan alle technische eisen die de sport stelt om optimaal beoefend te kunnen worden.

Trainen onder de juiste condities
De lijst van 3×3 basketbalteams tijdens Concrete Lions toernooien gedurende de laatste vier jaar is op zijn minst indrukwekkend te noemen. Maar omdat 3×3 basketbal op straat plaatsvindt, buiten de reguliere clubs en competitie om, is dit een groep die onder de radar vliegt. Dat resulteert in het ontbreken van goede faciliteiten om op hoog niveau te trainen en verder ontwikkelen.

Terwijl 3×3 basketbal Olympisch wordt en we in Rotterdam meerdere nationaal kampioenen in de verschillende leeftijdscategorieën hebben, kunnen de beoefenaars ervan in heel Rotterdam slechts op twee velden spelen, die beide slechts deels aan de condities voor hun sport voldoen. Henegouwenplein heeft een voor hen geschikt court met voldoende demping, en enkel het Schuttersveld heeft baskets waaraan gedunkt kan worden. Geen enkel veld in Rotterdam beschikt over beide elementen.

Daardoor ontstaat de situatie dat de actieve 3×3 basketbalteams niet buiten kunnen trainen, laat staan onder de condities waaraan hun wedstrijden zich op Olympisch niveau voltrekken. In plaats van buiten op straat, trainen de straatbasketbalteams binnen in sportzalen. Bovendien is er onder de 3×3 basketbalspelers een groep die niet mee doet aan activiteiten op de pleintjes, omdat wegens gebrek aan demping op de huidige velden, de kans op blessures zeer hoog is. Door nu te investeren in een geschikt veld, neemt Rotterdam meteen een voorsprong in de talentontwikkeling van deze jonge Olympische sport.

Programmering door BuurtLAB
Die talentontwikkeling wordt verder uitgebreid door de samenwerking met BuurtLAB. Deze sociale en ondernemende stichting, is werkzaam in Rotterdam sinds 2007 en ontwikkelt concepten op het gebied van spelen, eten en sporten in de stad. Zij richt zich voornamelijk op jeugd woonachtig in de zogenaamde lage SES-buurten van de stad. Zo programmeert BuurtLAB sport reeds in de diverse buurten van de stad zoals Oudeland (Hoogvliet), Schuttersveld (Crooswijk), het Landje (Cool Zuid). Daarnaast is BuurtLAB regelmatig betrokken bij diverse sport-events in de stad en leidt zij jongeren op tot sportleider via de opleiding LSR (Leider Sportieve Recreatie).

Verdeeld over vijf courts programmeren zij zo’n 100 basketbal-activiteiten en op iedere court één toernooi per jaar. De afstemming daarvan gebeurt in nauw overleg met deelnemers en op basis van behoefte. De uitvoering van deze programmering wordt gedaan door jongeren uit de Concrete Lions-community.

In het verleden hebben Rewriters en BuurtLAB al gezamenlijk op getrokken tijdens het CROOS Play evenement in Crooswijk in 2017. Ook hier werden sport en kunst op een laagdrempelige manier succesvol aan elkaar gekoppeld. Die samenwerking hernieuwen we dan ook graag. BuurtLAB betrekt de buurt, werkt aan draagvlak en zorgt voor programmering. Met elkaar zorgen we dat er het gehele jaar beweging en reuring is op de courts.

Duurzame ontwikkeling
Als de velden op de schop gaan biedt dat naast de mogelijkheden op artistiek en sportief vlak, ook nog een mooie kans op verduurzaming. We kiezen nadrukkelijk hiervoor door de velden te laten vervaardigen uit Playtop Nike Grind. Hierbij worden de grondstoffen voor de dempende laag gewonnen uit Nike’s ReUse-A-Shoe programma. Dat verandert afgedragen Nike sneakers tot Nike Grind. Op deze manier draagt het veld bij aan een duurzame, milieuvriendelijke en circulaire economie. En omdat de grondstoffen in allerlei patronen en kleuren gegoten kunnen worden, ontstaat de kans om van het veld één groot kunstwerk voor de buurt te maken, ontworpen door een Rotterdams kunstenaar.

Sport en cultuur samen
Het verenigen van sport en cultuur, levert een project op dat meer is dan de som der delen. Wanneer deze werelden overlappen, faciliteert dat onverwachte, positieve ontmoetingen tussen liefhebbers ervan. Sport snijdt immers door alle lagen van de bevolking heen, en door kunst hieraan te koppelen, wordt dit voor iedereen laagdrempeliger, zonder aan kwaliteit in te boeten. Tijdens eerdere door ons georganiseerde evenementen als CROOS Play en POW! WOW! Rotterdam, hebben we gezien hoe sport en cultuur elkaar zo kunnen versterken. Die ervaring sterkt ons in de overtuiging dat Rotterdam er een unieke en rijke voedingsbodem voor een gelijkwaardige, diverse samenleving mee heeft aangeboord.

Drie partners, die goed op elkaar aansluiten en elkaar versterken, zorgen dat Rotterdam gaat scoren met 3×3 basketbal.

  • Rewriters010 met de artistieke invulling
  • Concrete Lions voor de directe aansluiting met de 3×3 basketbal-community
  • BuurtLAB betrekt de buurt en programmeert

De manier waarop deze drie partijen elkaar aanvullen en complementeren in dit project, zorgt ervoor dat het effect groter, levendiger en langduriger is dan elk van hen afzonderlijk waarmaken kan. Bovendien vallen kunst en sport samen op een manier die de impact van beiden versterkt. Een dergelijk ambitieuze aanpak past bij het talent dat Rotterdam in die werelden heeft, en door deze met elkaar in één aanpak samen te laten vallen, maakt de stad optimaal gebruik van het eigen creatieve DNA.

Wil je meer weten over de samenwerking tussen Rewriters010, Concrete Lions en BuurtLAB? Je kunt ons uitgebreide plan bekijken op de website van Citylab010. Heb je zelf misschien ideeën voor het ArtCourt of evenementen die er plaats zouden kunnen vinden, of wil je ons laten weten wat je van de plannen vindt? Laat het ons gerust weten via onze social media kanalen zoals Twitter, Facebook of Instagram!

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 25 mei 2020