Art Of The City: Heerlen

Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken vastgelegd. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Vanaf nu zullen we wekelijks een editie van Art Of The City droppen, waarin je elke maandag een nieuwe stad kunt verwachten. Dit keer zakken we af naar Heerlen!

In Heerlen is er een uitgebreide collectie murals, schilderingen en graffitiwerken op muren in de stad te zien, met name in het centrum. Heerlen Murals is de naam van de organisatie die in 2013 is opgericht. Maar voorheen (2001, 2005, 2006, 2008 en 2011) is er een tal van activiteiten geweest. Zo zijn er kleurrijke muurschilderingen in het groot en klein te vinden en wordt de collectie regelmatig aangevuld met nieuwe werken. Er is genoeg motivatie op te noemen voor Raenys Martis, de oprichter van Heerlen Murals. Zo wil hij de kunstvorm beter bekend maken onder een breder publiek en de stad positief op de kaart zetten. Ook wil hij meer inspiratie voor de omgeving creëren, de kunstenaars uitdagen en onderzoek doen wat de invloed van kunst in de openbare ruimte is.

Vanuit Heerlen Murals zijn er zeker een zestigtal kunstwerkenurals te vinden in de stad Heerlen. De murals zijn zowel in het centrum als daarbuiten te zien. Binnen het centrum vindt je onder andere op verschillende pleintjes een mural. Bijvoorbeeld Stationsplein, Struggle (kunstenaarsgroep Cyrcle) en Schelmenhofje, L’étranger (kunstenaars Os Gêmeos). Daarnaast zijn er verspreid over het stadscentrum diverse paste-ups.

Via de website van Heerlen Murals is het mogelijk om een do it yourself-route samen te stellen. Daarnaast ligt er in veel winkels in het centrum van Heerlen een gratis plattegrond die men kan gebruiken. Ontwikkelingen in een app om de route te kunnen lopen is voorlopig nog een work in progress project.

De gemeente van Heerlen is overigens erg positief over de projecten van Heerlen Murals, zij voeren bewust beleid waarbij street= en urban art-vormen alle ruimte krijgen. Zo zijn zij niet de enige die positief zijn, ook de provincie, winkeleigenaren, woningcorporaties, buurtverenigingen, particuliere huiseigenaren, bezoekers en bewoners dragen de activiteiten van Heerlen Murals een warm hart toe. De murals en kunstwerken zijn namelijk toegankelijk voor iedereen, een echte verfraaiing van de stad.

Heerlen Murals wordt eigenlijk tot de street art hoofdstad van Nederland benoemd. Het resultaat van de toegevoegde kwaliteit door de kunstenaars is namelijk tot ver buiten de landgrenzen opgemerkt. Een paar namen van deze kunstenaars zijn: Ben Eine, Bier & Brood, Dzia, Isaac Cordal, Zedz en Serge Verheugen.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 27 februari 2017