Art Of The City: Breda

Street art verspreidt zich steeds sneller over Nederlandse steden. Onze fotografe Valerie de Vliegh is de afgelopen weken in acht steden geweest die street art hoog in het vaandel hebben staan en heeft de mooiste kunstwerken in beeld gebracht. Diverse organisaties hebben met veel enthousiasme hun projecten laten zien. Sommige van die organisaties doen al jaren mee aan de kunstzinnige projecten terwijl andere juist net zijn begonnen. Soms was het een zoektocht voor Valerie om de mooiste pareltjes vast te leggen, maar vaker ging dit makkelijk via een app op haar telefoon of zelfs een privétour. Ben je benieuwd naar de beleving van de acht organisaties en de fantastische murals die zijn vastgelegd? Vanaf nu zullen we wekelijks een editie van Art Of The City droppen, waarin je elke maandag een nieuwe stad kunt verwachten. Voor de eerste editie werd Breda aangedaan.

Breda organiseert sinds 2008 jaarlijks het Graphic Design Festival. Hiervoor produceerden zij veel tijdelijke interventies in de openbare ruimte. Het publiek reageerde er altijd super enthousiast op, daarom zocht Blind Walls Gallery een manier om een ‘blijvende’ indruk achter te laten. Ze werden geïnspireerd door het Philly Mural Arts Program en maakten plannen voor muurschilderingen op bijzondere locaties in de stad. Na jaren van overleg met ambtenaren en eigenaren konden zij in 2015 van start. Alle muurschilderingen die de Blind Walls Gallery realiseerde zijn gemaakt door zowel lokale als internationale kunstenaars. Ze laten zich altijd inspireren door verhalen over de specifieke plek waar ze werken, zowel historisch als actueel.

In Breda zijn sinds 2014 ruim 40 schilderingen gerealiseerd en ongeveer vier schilderingen ook weer verdwenen. Op de site van Blind Walls Gallery staan ruim 50 murals, omdat zij de collectie hebben aangevuld met enkele bestaande werken die qua verhaal en kwaliteit goed bij de Blinds Walls Gallery passen. De eerste murals verschenen rondom de Molsparking in Breda, midden in de stad. Inmiddels is het project als een olievlek over de stad verspreid.

De Blind Walls Gallery organiseert rondleidingen, te voet of per fiets. De route is afhankelijk van tijd, groepsgrootte en interesse van de deelnemers. Meer ervaren street art-spotters nemen zij het liefst mee op de fiets. Wat zo uniek is aan de Blind Walls Gallary is het grote aantal murals op loopafstand in het centrum. Zo kun je in een ronde van anderhalf uur al zo’n twintig murals spotten.

Komend jaar lanceert de Blind Walls Gallery een app voor IOS en Android, waarmee je zelf een wandeling kunt samenstellen. Hieraan werken momenteel de studenten van Avans. Deze app kun je in het voorjaar in de app/playstore verwachten. De app bevat alle murals, hun verhalen, video’s van het maakproces, routes en de mogelijkheid de murals te beoordelen.

Blind Walls Gallery werkt nauw samen met de gemeente en wordt steeds vaker gevraagd mee te denken bij de ontwikkelingen van de stad. Zowel in het centrum als in de wijken. Bewoners zijn super enthousiast over de schilderingen en steeds vaker nemen zij zelf het initiatief om de muren te spotten of mogelijk te maken. Ook hebben zij voorlopig geen gebrek aan potentiële locaties. Breda kent niet zoveel hoogbouw, een leuke flat langs de rondweg staat hoog op het verlanglijstje.

De rest van de foto’s:

Geplaatst door bowie op 6 februari 2017